Архив новини Община Несебър

МУЗИКАЛНО-ТЕАТРАЛНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА, РАЗЧУВСТВА ДО СЪЛЗИ ПРИСЪСТВАЩИТЕ В ЧИТАЛИЩЕТО В НЕСЕБЪР

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

В салона на НЧ "Яна Лъскова – 1905“ се състоя музикално-театрална вечер, посветена на 9 май - Деня на победата, и разчувства до сълзи присъстващите. Проявата започна с отслужване на панихида за загиналите във Втората световна война във фоайето пред стената на паметта, подредена в духа на световната инициатива "Безсмъртният полк". Сред имената и снимките на таблата, наред с руски, имаше и български граждани от Свети Влас, Несебър, Обзор, Баня и Гюльовца, загинали във войната. След панихидата две деца от първи клас от училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Обзор, Микаела Йорданова и Камелия Йовева, произнесоха стихотворения на руски език, тематично свързани със събитието. Специално внимание на стената отдадоха кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев и общинският съветник Петър Тодоров, които бяха сред гостите на събитието и също бяха закичени с георгиевски ленти, израз на уважение към ветераните, към паметта на падналите на бойното поле и благодарност към хората, отдали всичко за фронта.

Малко преди началото на проявата, пред паметната плоча на антифашистите в близост до читалището в стария град представители на руската общност в община Несебър поднесоха цветя и венци и отдадоха почит на героите. След това част от тях спонтанно изпяха няколко песни под съпровод от китара. Местната структура на НД „Русофили“ бе организирала подавка в памет на починалите - както отвън, така и вътре в читалищната сграда.

„Днес България заедно с Европейския съюз празнува Деня на Европа. И заедно с Русия - 9-ти май, Деня на победата. Този празник никого не оставя равнодушен. Той вълнува душата и предизвиква спомени.“- с тези думи водещият обяви началото на театрално-музикалната вечер, посветена на бележитата дата.

Председателят на местната структура на Национално движение „Русофили“ Христо Николов благодари на всички, които „ни се довериха и изпратиха фотографии на загиналите български и руски войници, участвали във Втората световна война.“

Кметът Николай Димитров в поздравителното си слово подчерта, че „трябва да помним историята, защото който не я помни не може да върви напред“. Той сподели, че Несебър е побратимен с няколко руски града, един от които е Волоколамск, наречен „Град на Военната Слава“, и в момента представители на морската ни община са гости на празничните събития, посветени на 9 май. Веднага след словото на кмета, неговата дъщеря Никол, поздрави присъстващите със стихотворение, произнесено на руски език.„На тази дата отдаваме почит пред тези, които проляха кръвта си и признателност пред онези, които са жертвали живота си, сражавайки се по бойните полета в името на идните поколения. На този ден ние честваме не само победа над хитлериските сили, но и паметта на почти 57 милиона души, загинали във военни действия. “, бяха част от думите в поздравителното слово на председателя на Общински съвет – Несебър Румен Кулев.

След това със своите изпълнения разчувстваха публиката Групата за градски песни „Блян“, руският театър „Славянка“, Вокално-инструментална група „Луминус“, както и изпълнителят на руски шлагери Милен Тотев. Всяка една изява на сцената зрителите аплодираха бурно, като на финала на вечерта, някои от тях запяха заедно с барда Милен Тотев.
Проявата бе организирана от община Несебър, НЧ „Яна Лъскова - 1905“ и местната структура на НД „Русофили“.

На 9-ти май десетки градове в България, сред които и Несебър, се включиха в световната инициатива "Безсмъртният полк", в която участват 36 държави по света. Гражданското движение има за цел да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 се организира в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 градове в седем страни по света. През 2015 г. „Безсмъртният полк“ добива популярност в 36 държави.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017