Архив новини Община Несебър

Несебър отбеляза 9 май

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

С полагане на венци на паметната плоча на антифашистите, която се намира в близост до читалище „Яна Лъскова-1905“ в стария град, община Несебър отбеляза Деня на Европа и победата над Хитлерофашизма. В церемонията взеха участие кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев, председателят на местната структура на НД „Русофили“ Христо Николов.

Днес бяха поднесени и цветя пред паметник и паметна плоча на загиналите в двете световни войни в селата Кошарица и Гюльовца, като организатор на проявата бе сдружение „Русофили“.

Малко по-късно - от 17 часа, в НЧ "Яна Лъскова – 1905“ ще се състои музикално-театрална вечер, посветена на днешната дата. Проява се организира от община Несебър, Общинската структура на НД „Русофили“ и читалището в града.

Денят на Европа се почита на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.
Декларацията на Шуман стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС. В България той е обявен за такъв с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017