Архив новини Община Несебър

Песен за приятелството

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

„... в Сафранболу е нашата среща.
Сафранболу – градче мечта.
На много, много километри,
а все едно сме у дома...“

Това е припевът на песента, която бе създадена в Общински детски комплекс - Несебър специално за гостуването в Сафранболу. Поводът е един от най-тачените празници в Турция – 23 април – Денят на националния суверенитет и празник на детето. Този национален празник се чества в годишнината от откриването на Великото национално събрание на Турция /ВНСТ/ на 23ти април 1920та година. А от 1979та година при домакинството на Турската радио и телевизионна корпорация ТРТ по повод празника се организира детски фестивал, в който участват деца от различни кътчета на света.

Поканата за несебърските деца дойде лично от кмета на Сафранболу, където тази година на фестивал бяха поканени деца от градове Световно наследство. Алиета, Алекса, Христиана и Киара от вокална група „Морски звездички“ и музикалният педагог Димитър Йорданов, ръководител на групата, подготвиха програмата за представянето си изключително прецизно. Резултатът бе – вместо само едно участие във фестивалната програма, цели четири в различните събития от празничната програма на града. Едно от най-емоционалните бе самостоятелният импровизиран мини концерт, който групата направи в училището в старинната част на града. Това събитие бе организирано под патронажа на кмета на града, който присъства лично заедно с представители на управата, бизнеса, учители и общественици. Там нашите деца изпълниха и песента „Нов свят“ /Yeni bir dunya”/ на турски. Публика припяваше заедно с тях и аплодираше в такт с мелодията, а когато запяха „Без радио не мога“ и „Рокля на цветя“ най-въодушевените „фенове“ не издържаха и се качиха на сцената.Официалното откриване на празничната програма на 23 април сутринта бе изключително тържествено – знамена, военен шпалир, цветя, официални гости от държавно, областно и местно ниво на управление и много, много деца в пъстрите костюми на различни етнографски райони в Турция. Публиката очевидно вече беше чула за гостите от България, защото когато обявиха изпълнението на момичетата от Вокална група „Морски звездички“, избухнаха аплодисменти и около тях се нареди плътен кръг от „папараци“.

Децата раздадоха много подаръци от Несебър. Те имаха и отговорната задача да определят на кой от участващите състави да бъде връчена купата на кмета на Несебър. Оценката им бе категорична и единодушна – купата получиха децата от Чанаккале. Сбогуването със Сафранболу се превърна в нови покани за срещи и планове за фестивали.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

Град Сафранболу (Safranbolu) се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км. от Черно море. Той е с древна история и забележителна архитектура, превърнала го в една от най-интересните туристически дестинации в района. Известен е като производител на най-качествения шафран в света, откъдето произхожда и името му. Заради съхранилото се велико минало в голяма част от постройките в центъра му, историческата част на Сафранболу е включена през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. От 2001 г. е град-побратим на Несебър.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017