Архив новини Община Несебър

Състоя се заседание на Общинската епизоотична комисия

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

В заседателната зала на община Несебър се състоя поредното заседание на Общинската епизоотична комисия. То бе свикано по повод Заповед № РД-10-66/15.04.2016г. на Областен управител на област Бургас, относно предприемане на мерки във връзка с констатирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит на територията на страната.
На срещата присъстваха Красимира Тодорова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Несебър, и председател на комисията, служители в отдел „Екология“, представители на управление „Общински гори, селско и горско стопанство“, Общинска служба „Земеделие и гори“, кметове и кметски наместници, други представители на Общинска администрация, както и представител на РУП-Несебър.

Председателят на комисията – г-жа Тодорова откри заседанието като запозна присъстващите членове със съдържанието на заповедта на Областния управител, а д-р Тодор Нанчев, главен инспектор и ветеринарен лекар за община Несебър и член на същата комисия, както и д-р Николай Владимиров от ОВЛ- Поморие, разясниха каква е основната клинична картина на болестта – начинът й на разпространение, механизмите на предаване и мерките, които трябва да се предприемат за сигурност и ограничаване на разпространението на заболяването. В тази връзка последва и издаването на заповед на кмета на община Несебър с превантивните действия, които трябва да се предприемат не само от страна на общината, но и от собствениците на всички рискови обекти, които се занимават с отглеждането на едри преживни животни.

Основният начин на предаване и разпространение на болестта е предимно механично чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, както и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Заразени с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля, също могат да бъдат източник на зараза. Заразният нодуларен дерматит не е зооноза (не се предава от заболели животни на хора) и не представлява опасност за човешкото здраве. Той е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта е възприемчива само от говедата и домашните биволи. Заболяването протича с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми. Болестта ЗНД не е опасна за хората, те не могат да се заразят, но могат да я пренасят чрез дрехи, обувки, храна, ако са имали контакт със заразени животни, или са пребивавали на територия, на която е разпространена болестта.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017