Архив новини Община Несебър

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА, КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕКТОР ПРОВЕДОХА ПОЛЗОТВОРНА СРЕЩА ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

„Трябва да се намери адекватно решение за временните преместваеми обекти, поставени не по установения ред, на територията на Слънчев бряг с неизвестни собственици.“, заяви кметът на община Несебър Николай Димитров по време на работна среща с министъра на туризма г-жа Ангелкова, туроператори, хотелиери и концесионери на плажа във връзка с готовността за предстоящия летен сезон. Градоначалникът отправи и предложение, според което тези обекти да могат да бъдат премахнати, без да се търсят собствениците им, само с писмо, изготвено по надлежния ред от „Слънчев бряг“ АД, стопанисващ алеята, и изпратено до община, прокуратура и полиция. Така ще се съкрати пилеенето на време и средства, а ефектът ще бъде налице. Няма и да се изразходва финансов ресурс, тъй като тези временни обекти генерират отпадъци, за които не плащат. Община Несебър отделя за тяхното почистване между 500 и 700 хил. лв. всяка година.
По време на срещата относно организационна готовност на институциите в областта на туризма бяха повдигнати и въпросите за реда, сигурността и тишината. Кметът информира министъра, че е внесена докладна записка с предложение до Общински съвет да се намали с един час времето, в което може да се използва музика от заведенията от този сезон вместо до 24 часа, ограничението е сила до 23 часа. „За предстоящия сезон сме реорганизирали сметопочистването. Ще въведем тристепенен режим, като идеята е да се работи денонощно в Несебър – нова и стара част, Слънчев бряг и др.“, информира кметът Николай Димитров, който бе домакин на срещата.
На базата на ранните записвания може да се направи прогноза за добър летен сезон, посочи още в началото на срещата Ангелкова. Тя информира, че се очаква ръст в броя на туристите от различни държави В сравнение с миналата година се очаква ръст от 30% на руските туристи и от 15 - 20% на немските. С около 40 на сто повече ще бъдат полските гости, а унгарците и чехите - с около 15 процента. Ангелкова посочи, че за първи път има регистрирани чартърни полети от Франция и по нашето Черноморие ще почиват повече французи. По време на срещата министърът съобщи, че ще бъде организиран туристически панаир за представяне на България в центъра на Москва през юни. Руската страна ще съдейства за осигуряване на централна локация в столицата, където на открито ще можем да представим възможностите за туризъм, които страната ни предлага. Освен това предстои да се обяви процедура за организиране турове с журналисти от Русия, чрез които да се разкрият достойнствата на почивката у нас. Според данни от Асоциацията на руските туроператори, България е в топ 3 на най-предпочитаните дестинации, като пред нас са само Гърция и Кипър, информира още Ангелкова.
Във връзка с очакванията за висок сезон, министърът на туризма апелира към представителите на сектора да полагат усилия, за да се запази високо качество на услугите и туристите, които това лято са предпочели нашето Черноморие да се завърнат отново, тоест да се гарантира устойчивост на резултатите в сектора. Тя предложи, по подобие на курорта "Златни пясъци", и на територията на община Несебър да има изнесено звено на Регионалната здравна инспекция, което да работи денонощно и да следи нивата на шума. Целта е да се реагира на място при възникване на проблеми. Във връзка с важните поправки към закона за туризма, които още са в процес на създаване, присъстващите представители на туристическия бранш бяха призовани да бъдат активни и инициативни. По отношение на сигурността на туристите през лятото кметът Николай Димитров информира, че община Несебър работи в добър синхрон с полицията. През лятото тук идват командированите полицаи, като това е съгласувано с Министерството на вътрешните работи. Директор на ОДМВР Бургас - Калоян Калоянов, също говори по темата сигурност, като сподели, че е поискана по-голяма бройка командировани полицаи във връзка с очакванията за ръст на туристите. Той информира също, че е поискано да бъдат на разположение и полицаи, специализирани в разкриването на определен вид престъпления. На срещата стана ясно, че за да се осигури охраната на курортите, съвместно с българските полицаи ще патрулират и техни колеги от Германия, Румъния и Чехия.
Директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев също сподели, че ръководената от него институция има готовност да предстоящия сезон и припомни някои важни аспекти, свързани с превенцията на пожари.
Срещата в Несебър бе инициирана от министъра на туризма и на нея присъстваха общински съветници, представители на Съюз на собствениците „Слънчев бряг“, „Слънчев бряг“ АД, СНЦ „Клуб на хотелиерите“ – Несебър, представители на полиция, пожарна и прокуратура, концесионери на плажната ивица, туроператори.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017