Архив новини Община Несебър

БАБИНДЕН В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

По стара традиция днес в община Несебър бе отбелязан Бабинден. Всяка година жените от ФФ “Българка“ при читалище „Яна Лъскова“ и Тракийско дружество – Несебър, възобновяват всички стари народни обичаи, за да ги предадат на бъдещото поколение и те да бъдат запазени в съзнанието на наследниците.

Малко преди да посетят Общинска администрация, колоритно, с много усмивки и весело настроение, жените пресъздадоха обичая „Бабуване“ пред Тракийския клуб. „Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата“ – това каза „Бабата“, след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и сапун. Обичаят продължи с кръшни хора и песни, изпълнени от групата, за да се чуе в Несебър, че днес е женски празник - празник на акушерката, тази която поема децата и новия живот, който се ражда.

След това, под съпровода на тъпан и гайда и с бебета (кукли) на ръце, жените се отправиха към местната администрация, където ги посрещнаха кметът Николай Димитров, председателят на Общински съвет- Несебър Румен Кулев, заместник-кметът Лазар Япаджиев. Градоначалникът ги поздрави с празника, пожела им здраве и дълголетие и им благодари, че поддържат традициите живи. „Бабата“ ориса през 2016-та да има още по-голяма раждаемост от 2015 година, когато на територията на община Несебър са се родили 315 бебета.

„Бабата” пожела на тези, които нямат още деца, да имат, на тези, които имат - още едно, на тези, които не са станали баба и дядо - да станат. На присъстващите бяха раздадени китки здравец, вързани с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве и много деца. След това жените от ФФ “Българка“ и Тракийско дружество – Несебър извиха кръшно българско хоро през сградата на местната администрация.

Община Несебър е една от малкото в страната, която реално прилага съвременните европейски изисквания за социално отговорна политика и грижа към гражданите- от най-малките до най-възрастните. Приоритет за нейното ръководството е модернизирането, разширяването и строителството на детски градини, което пък гарантира доброто отглеждане на бъдещите несебърски граждани в комфортни и модерни условия.

Бабин ден е български празник, който се отбелязва на 21 януари по стар стил. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при израждането на жените, от където идва и името на празника Бабинден. Днес вече има здравни заведения и тази роля на бабата, с малки изключения, е почти отпаднала. За това от 1951 година, 21 януари е обявен още за Ден на родилната помощ и е повод за благодарност и към акушерите и гинеколозите.


Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017