Архив новини Община Несебър

БЪЛГАРСКА ЧЕРНОМОРСКА ИЗЛОЖБА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕС В ПАРИЖ

Публикувано от Пресцентър Община Несебър

Несебър сред представените общини в експозицията

Изложбата „Франция - България. Преоткриването на Черно море. Началото”, която е била подредена в Българския културен институт във френската столица е предизвикала интереса на видни личности в Париж, става ясно от фейсбук страницата на Българският дипломатически институт. В експозицията са представени пристанищата на Бургас и Варна, общините - Шабла, Каварна, Несебър, Приморско и Царево - кметство Ахтопол с изградените с френско участие пристанища и фарове, както и съхраненото културно наследство.
На официалното й откриване в Културния институт приветствие са отправили Ангел Чолаков, посланик на Република България в Париж, и директорът на ДИ, Таня Михайлова. Събитието са уважили представители на българската общност във френската столица, на дипломатическия корпус и обществени личности, сред които почетният консул на България в Марсилия и вицеадмирал Франсоа Лафарг - правнук на Пол Пишон, първият командващ Българския военен флот от 1897 до 1908 г., чиято роля за създаването на българската марина е отразена в експозицията. Събитието е организирано и подкрепено от Държавна агенция Архиви, Сдружение „Черноморска Странджа” - Ахтопол и Международния търговски и културен център - ГЕОПАН, Бургас.

Изложбата е предложила на посетители нов прочит на много от забравените страници на френско-българско сътрудничество, между които: първото френско консулство, открито във Варна; изграждането на Българския военноморски флот; дейността на учени и изследователи, френските картографи по Черноморското крайбрежие, както и будещата изключителен интерес първа „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли”- издадена през 1843 г. в Страсбург от русчуклията Александър хаджи Руссет, на български език. Изложбата „Франция - България. Преоткриването на Черно море. Началото” е част от поредица експозиции в рамките на проекта „Морето сближава всичко далечно”, който се реализира със съдействието на Международния търговски и културен център - ГЕОПАН и Българския културен институт в Париж. Експозицията съдържа ценни от историческа гледна точка картографски изображения, гравюри и снимки, представящи френското участие в развитието на българското черноморско крайбрежие.
По време на откриването и в срещи в следващите дни са били обсъдени възможности за развитието на проекта, както и представянето на изложбата и в други френски градове.

Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017