Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

Нови археологически проучвания в Несебър

shadow


От няколко дни все още многобройните туристи в Несебър често се спират и правят снимки в началото на Стария град, срещу Археологическия музей. Причина за този интерес е извършващите се на това място археологически проучвания. Те започнаха на 9 септември и ще продължат до края на месеца. Изследва се археологическия комплекс при Западната порта на града. Целта е да се допроучи целия терен, за да се премине към изготвяне и реализация на план за консервация, реставрация и социализация. Както е добре известно, това е едно възлово място при входа на града, откъдето започват всички туристически обиколки. Там са съсредоточени археологически останки от различни периоди – култови сгради (базилика и античен храм), останки от късноантична сграда с кръгъл план и др. Експонирането на тези паметници и социализацията на целия терен е от изключителна важност за града ни. Археологическото проучване се осъществява със средства, отпуснати от Министерство на културата и се ръководят от доц. Анелия Божкова (НАИМ-БАН) и Петя Кияшкина (Музей „Старинен Несебър“).

Вторият обект в Несебър, който също ще се допроучва, е на улица „Крайбрежна“. Там през миналата година бе открито мазе на антична къща от средата на 5 век пр. Хр. със складирани в него 32 амфори. През тази година проучването ще се разшири в източна посока, с надеждата да се установят размерите на помещението и да се обогатят данните за жилищната архитектура на антична Месамбрия. И за тези археологически проучвания финансирането е осигурено от Министерство на културата. Ръководител на проучването отново е доц. Анелия Божкова.

В началото на месец октомври пък ще започнат археологическите разкопки в Обзор. Там археолози под ръководството на Тодор Марваков (Музей „Старинен Несебър“) ще продължат изследването на късноантичните терми, които без съмнение ще станат една от най-големите забележителности на града.

shadowПубликувано на 25.09.2014 от Пресцентър Община Несебър

25Сеп2014
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017