Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

Община Несебър чества Независимостта на България

shadow


Община Несебър отбеляза 106 години от Независимостта на България, с издигане на националния флаг и празнична програма. Събитието се състоя пред крепостните стени на Стария град, като започна с тържествено издигане на националния флаг лично от кмета на община Несебър – Николай Димитров и зам. кмет „Туризъм и търговия“ – Лазар Япаджиев. Това се случи в присъствието на секретаря на Общината – Стойко Стоянов, представители на администрацията, жители и гости на града, дошли, за да уважат тази значима дата в Българската история.

Берлинският договор от 1878г. определя Княжество България като васално на Османската империя. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. Това е завършекът на един продължителен държавнотворчески процес, в резултат на който от една османска провинция се ражда европейска държава.

Този празничен ден е от изключително значение за нас, българите, тъй като е извоюван без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на българския народ. Днес, не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: да живее свободна и независима България!
Публикувано на 23.09.2014 от Пресцентър Община Несебър

23Сеп2014
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017