Архив новини Община Несебър

Вие се намирате в архив новини.
За да отворите желаната новина, Ви молим, да използвате връзката под новината прочети още>>!
Връзката на снимката и заглавието не е валидна!

ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗ 2013 ГОДИНА

shadow


Първите дни на всяка нова година са и дни на равносметка за изминалата. За хората и институциите в сферата на образованието и извънучилищните дейности в община Несебър 2013 година премина динамично и ползотворно. Децата на община Несебър се образоват в десет детски градини, девет училища и общински детски комплекс. В общинските детски и учебни заведения работят 263 учители, които обучават и възпитават общо 3146 деца и ученици - 1988 ученика в общинските училища и 1158 деца в общинските детски заведения. От тях 238 деца през септември 2013 прекрачиха за първи път училищния праг. В общинските детски заведения се подготвят 487 деца в задължителна предучилищна подготовка - 246 на възраст 5 години и 241 на 6 годишна възраст. През 2014 година образователната инфраструктура на община Несебър ще се увеличи с още едно детско заведение – ЦДГ “Моряче”. Обединена общинска школа по изкуствата и Общински детски комплекс са основните извънучилищни институции в общината, които създават условия за осмисляне на свободното време на подрастващите и развитие на разностранните им таланти и способности.

В своята политика за осигуряване на качествено образование, община Несебър насърчава и подпомага професионалното развитие на работещите с деца. В контекста на политиката за поддържане на високо ниво на професионализъм в педагогическата колегия, общината насърчава и подпомага участието на педагози в различни форми за повишаване на квалификацията. През 2013 година община Несебър организира няколко квалификационни форми, които осигуриха възможност за повишаване квалификацията на голям брой педагози в различни направления:

- двудневно обучение за учители и директори на детски градини „Смесената група – модел за социална и образователна интеграция на деца от различни възрасти и етноси в детската градина”;
- двудневно обучение за учители от училищата и детските градини „Портфолиото – иновативна технология за удостоверяване на ключови компетентности”;
- обучение-тренинг за учители от училищата, детските градини и преподавателите от ОДК и ООШИ на тема „Асертивно поведение”.
Важен аспект от образователната политика на общината е социалния диалог и партньорството със синдикалните организации в образованието – СБУ и СРСНПБ. Резултат от конструктивното партньорство е подписаният през 2013 година Колективен трудов договор за образованието в община Несебър за срок от две години.

Вече трета година в община Несебър функционира и специализираният сайт „Образование Несебър” (www.obrazovanie-nesebar.com), който подпомага взаимодействието между образователните институции в общината и гражданите, информира за състоянието и дейността на общинските детски и учебни заведения, за постижения на ученици и учители. Сайтът стартира през септември 2010 година. За трите години на своето съществуване сайтът се утвърди като активен образователен интернет-портал на община Несебър. Доказателство за това е постоянният ръст на посещенията. На сайта могат да се намерят нормативни документи, съобщения за програми, конкурси и състезания в общинските детски и учебни заведения, актуални новини за образованието в община Несебър, както и да се изтеглят документи за кандидатстване в общинските детски заведения или за подпомагане на деца с изявени дарби. Сайтът дава възможност за пряка връзка с важни за образованието институции, както и с общинските училища и детски градини - 7 от десетте детски градини и 5 от деветте училища в общината поддържат собствени сайтове или интернет страници. През 2013 година сайтът беше цялостно обновен за осигуряване на по-голяма функционалност.

С децата и учениците от училищата и детските градини през 2013 година се организираха разнообразни инициативи. В навечерието на 1-ви юни се проведе Третия конкурс за детска рисунка „Детство мое” 2013, в който се включиха 150 деца от детските градини в общината. Конкурсът се организира от Дейност „Образование, извънучилищни и други дейности” – община Несебър и Дружеството на несебърските художници. За поредна година Общински детски комплекс организира традиционния конкурс „Аз обичам Черно море”, посветен на деня на Черно море, и ученическите спортни игри, които се провеждат всяка година на два етапа – през пролетта и есента. В края на месец февруари 2013 година ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Обзор се включиха в Деня на розовата фланелка – ден, който се посвещава на борбата с тормоза в училище. Три детски заведения – ОДЗ „Яна Лъскова” и ОДЗ „Калина Малина” – Несебър, както и ЦДГ „Слънце” – Слънчев бряг, участваха в инициативата на Лайънс клуб – Несебър за пътна безопасност, която се проведе през август и септември 2013 година под мотото „Карай по-бавно, живей по-дълго”. Учители и ученици от общинските училища, както и състезатели и треньори от спортните клубове взеха участие в проявите на община Несебър, посветени на MOVE Week - ежегодната седмица на движението и спорта.

През 2013 година професионализмът на педагозите в община Несебър се прояви не само в образователната им дейност с децата и учениците, но и в участие в различни образователни форуми, организирането на разнообразни прояви и реализирането на проекти. Две образователни институции в общината отбелязаха юбилеи през 2013 година – ОУ „Г. С. Раковски” – село Оризаре отпразнува 140-та си годишнина, а Общински детски комплекс – град Несебър чества 30-годишен юбилей. От създаването си до днес ОДК е институция с безспорен принос за развитието на извънучилищните дейности и творческите способности на подрастващите жители на община Несебър.

С вълнуващи и разнообразни дейности и прояви следваха своя празничен календар детските градини в община Несебър. Урокът по родолюбие в ПГ „Моряче” на ОДЗ „Калина Малина” – град Несебър, празникът „Обичам те, бабо” в ЦДГ „Пролет” – село Тънково, празникът „Заедно с татко” в ОДЗ „Мечо Пух” – село Равда са само малка част от изявите на професионализъм и талант в детските градини през изминалата година.

С много награди и успешни участия в конкурси и състезания от национален и международен мащаб през 2013 година са десетки талантливи спортисти, приложници и художествени изпълнители от община Несебър - възпитаници на Обединена общинска школа по изкуствата, Общински детски комплекс и спортните клубове в общината. Едно от най-вълнуващите преживявания за младежите от ООШИ остана участието им в Международния фолклорен фестивал в Джакарта, Индонезия, което освен много емоции им донесе и изключителен успех. Достойното представяне на несебърските младежи беше високо оценено и от публика, и от професионално международно жури, което им отреди второ място - в конкуренция с фолклорни ансамбли от държави като Австрия, Сингапур, Румъния, Южна Корея, Полша, Русия, Тайланд, Бангладеш.

Насърчаването на талантливите и успелите деца в различни сфери – образование, спорт, изкуство, е постоянен приоритет в политиката на община Несебър. В рамките на тази политика в общината действа специална наредба на Общинския съвет - Наредба № 16 за условията и реда за осъществяване на специална закрила на деца с изявени дарби от община Несебър, по която се присъждат стипендии за значими изяви и постижения на национално и международно ниво. През 2013 година стипендии за класиране от първо до трето място в конкурси и състезания от национален и международен мащаб получиха тридесет и две деца и младежи от община Несебър.

В основата на постигнатото през 2013 година и гаранция за успешно развитие занапред в сферата на образованието и извънучилищните дейности, е постоянното сътрудничество между община Несебър, общинските, регионални и национални образователни институции и родителската общност.
Публикувано на 06.01.2014 от Пресцентър Община Несебър

6Яну.2014
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017