Архив новини Община Несебър

Коледари посетиха общинска администрация


В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, коледари посетиха общинска администрация Несебър. Облечени в традиционни коледни носии, децата зарадваха домакините с пъстра празнична програма от песни и пожелания. Те благословиха цялата администрация с пожелания за здраве, просперитет, благодатна и мирна нова година. В края на програмата, на децата бяха раздадени торбички с подаръци, в замяна на тяхната благословия.

Коледуването е един от традиционните български обичаи, а времето когато се извършва е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Коледните песни се изпълняват главно на Бъдни вечер от дружини момци - „коледари“, водени от по-възрастен мъж наричан „станеник“. Те са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците.

Коледарите обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и в самата нея. Песните са специални, различни по мотиви, според мястото на изпълнение и лицето, за което се пеят. Най-общо те са обредни пожелание за здраве и щастие в семейството, благодатна и мирна нова година.


.
Публикувано 17 Dec 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017