Архив новини Община Несебър

Несебър – 30 години в ЮНЕСКО


На 09.12.2013г. се навършват 30-години от вписването на Старинен град Несебър в списъка на Световното наследство. Включването в този списък утвърждава изключителната световна стойност на един културен или природен обект, за да може да бъде запазен за благото на човечеството. И така Несебър вече 30 години е сред най-ценните архитектурни паметници на света, а поставянето му в този списък е благодарение на археологическите богатства, крепостните стени и наредени по стълбата на времето многобройни църкви, допринасящи за неповторимия исторически колорит на града.
По този случай в Несебър се проведе тържествена програма. Тя започна с концерт на малчуганите от Общински детски комплекс – гр. Несебър. Те изпълниха песнички и стихотворения, след което с тяхна помощ пред погледите на несебърлии, кметът на града - г-н Николай Димитров, запали новото коледно осветление на елхата. Градоначалника благодари на децата за представлението им и пожела на всички граждани много здраве и приятни коледни и новогодишни празници.
В кулминация на програмата се превърна уникалната изложба на най-дълго управлявалия кмет на Несебър – Васил Киров. Тя бе посветена на отбелязването на 30 - годишнината от членството на града в ЮНЕСКО, а самият г-н Киров тази година отпразнува 80 –годишен юбилей. Именно по време на втория му мандат Несебър е вписан в списъка на Световното културно наследство. Той благодари на всички за оказаната чест и изтъкна, че тази изложба е станала факт с дейното участие на настоящия кмет г-н Николай Димитров, както и със съдействието на Максим Момчилов, Радослав Ралев, Любен Манолов и други негови приятели. Във връзка с картините си, художникът добави, че „човекът“ със своите движения и стойки го е вдъхновил при създаването им. Преди да започне разглеждането на експонатите, г-н Николай Димитров поздрави своя бивш колега и подари изключително красив букет на съпругата му в знак на уважение. Изложбата бе озаглавена „Философът, който рисува" и включваше 33 портрета, които бяха представени за пръв път пред публика.

Публикувано 11 Dec 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017