Архив новини Община Несебър

Община Несебър чества Деня на християнското семейство


На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично, известен и като Ден на християнското семейство и християнската младеж. Това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм, за да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.

В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Общинска администрация Несебър в лицето на г-н Николай Димитров кмет на община Несебър и секретарят на общината г-н Стойко Стоянов, като добри християни, не забравят хубавите празници и тази година възложиха на тракийското дружество да организира този светъл празник в храма „Успение Богородично”. Присъстваха около 150 деца от училище „Любен Каравелов“(1-4 клас), ОДЗ „Калина Малина“ и „Яна Лъскова“, които от рано се запознават с християнските ценности и традиции, за да продължат и в бъдеще да ги почитат и пазят. Малчуганите от двете детски градини изпълниха песничка, след което рецитираха стихотворения, които бяха подготвили специално за празника.

От името на община Несебър се раздадоха подаръци на посетителите на храма, а от страна на църковното настоятелство също се поднесоха символични такива под формата на малки икони.
От тракийското дружество изказват своите благодарности към община Несебър, за готовността винаги да откликва и да помага..
Публикувано 21 Nov 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017