Архив новини Община Несебър

Нови археологически открития в антична Месемврия
Европроектът “Вяра в Несебър” значително помогна за опазване на културно-историческото наследствоРеализацията на мащабния проект „Вяра в Несебър” наближава своя успешен финал. След временното преустановяване на строително-монтажните работи през активния туристически сезон, сега те са подновени и се работи с усилен темп.
„Вяра в Несебър” е преди всичко проект за консервация на част от средновековните църкви, както и оформлението на публичните пространства около тях. Религиозните средища са обединени в културно-туристически маршрут „Духовен път” и целта на проекта е връщането църквите към нов живот. Предвижда се те да станат центрове за култура чрез камерни концерти, представяния на книги, литературни четения, творчески ателиета и др. В тях ще се излъчват 3D анимационни и документални прожекции, свързани с историята на града и мястото му в световното културно наследство.
В резултат на извършените до момента консервационно-реставрационни и строително-монтажни дейности във вътрешността на църквите, те вече са с преобразен интериор и нов облик. Почистените тухли и камъни, контрастиращи в бяло и червено, предават ново усещане за свежест и духовно съживяване. Макар и все още в процес на работа, хармоничното съчетаване на външната богата декоративна керамо-пластична украса с вътрешната вече е факт.
По време на реставрационните дейности при археологически разкопки в източната страна на църквата „Св. Параскева”, вляво от апсидата, на височина около 5 м., бе открит вграден мраморен блок с надпис на старогръцки език, поставен обратно. Надписът е на дорийски диалект в 4 реда. Посветен е на бог Посейдон с прозвище „Асфалеос”, т.е. осигуряващ защита, безопастност – защитник на полиса. На мястото, където е открит, е съществувал античен храм. Според археологът д-р Евтелпа Стойчева „появата” на бог Посейдон в Месамбрийския Пантеон е важно откритие, което пренарежда хронологически античните храмове в класическия и елинистическия полис Месамбрия. Между всички тях храмът на Посейдон е най – старият или първият. Мраморният блок с надписа се вписва в интериора на църквата като ритуален елемент, свързващ античността със средновековието.
Археологически находки има и в църквата „Св. Йоан Кръстител”. По-важните от тях са фрагмент от изящна каменна икона с изображение на светец, част от бронзов обков на евангелие, част от бронзов процесиен кръст и костена икона с изображение на Богородица и Младенеца.
Предстои довършването на обект „Духовен път” – от “Св. Йоан Кръстител” до “Св. Параскева” и “Св. Архангели Михаил и Гавраил”, свързващ всички църкви в Стария град. На отсечка от 320 м в рамките на проекта ще бъде поставена настилка от плочи от цепен камък.
Проектът, на обща стойност 1 643 230 лева, в която собственият принос на Община Несебър е 80 518 лева, приключва през май месец 2014 г с важни открития, както за морския град, така и за цялостното културно-историческо наследство на България. Той е с продължителност 24 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


.
Публикувано 20 Nov 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017