Архив новини Община Несебър

Ден на народните будители в Несебър


На 1. ноември Община Несебър отпразнува Деня на народните будители с няколко културни събития, които се състояха в сградата на занаятите в Несебър. Културната програма започна още сутринта с откриване на изложба-базар на издателство „Труд“ от Началник Отдел „Несебър Световно наследство“ Златин Чаушев.
На българския книжен пазар вече има над хиляда и двеста български и преводни заглавия с логото на „Труд” – художествена литература, документалистика, биографични четива, популярни, научни, справочни и енциклопедични книги. Книгите, изготвени в „Труд”, заслужено могат да красят всяка библиофилска колекция и неведнъж са печелили престижни награди - за библиотечно оформление. Жителите и гостите на града имаха възможност да си купят детски книжки, енциклопедии, художествена литература и от луксозните издания на „Труд“ с отстъпка от 20 % .
В 10:30 ч. започна следващият модул в културната програма, посветен на кариерното ориентиране. Той бе насочен към учениците в горен курс, които завършват тази година своето образование и ще трябва да изберат специалност за следващия етап от обучението си. От Община Несебър бяха поканили преподаватели от Бургаския свободен университет (БСУ), които изнесоха презентация за най-популярните специалности и реализацията, която дават в обществото. Презентация на БСУ бе на тема: „Бургаски свободен университет – новата идея в образованието”. Презентатори бяха преподавателят в БСУ доц. д-р К. Сейменлийски, а също така бивши възпитаници на университета и настоящи студенти - Васил Иванов, Кристина Рашкова, Ельдар Заеров, Теодора Ялъмова и Евгений Долганов.
Програмата продължи със среща-разговор с писателя Николай Фенерски. Николай Фенерски е печелил два пъти есенната награда за литература на Община Бургас с двете си книги през 2009 г. и 2012 г., както и няколко национални награди. Автор на алманах за северозападна култура, на документален филм (селектиран в София Филм Фест 2012) и на други текстове и апокрифи. Николай спечели публиката с лекия си изказ и коравото си чувство за хумор. Пред несебърлии той представи втората си книга „Не казвай на майка си“ и прочете разказа „За кого бие камбаната“, говори за литературата, за силата на думите и Северозапада, края, в който е израснал и който толкова силно обича.
Празничният 1. ноември завърши с награждаване от кмета на Община Несебър Николай Димитров на ръководителите на самодейните състави от Община Несебър, спечелили призови места във фестивалите „Балкан фолк 2013" и “Евро фолк 2013“, провели се във Велико Търново.
.
Публикувано 04 Nov 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017