Архив новини Община Несебър

Община Несебър откри „Есенни пасажи”


На 01.11.2013г. в Ритуална зала „Сочи” в Стария град, община Несебър официално откри Рибния фестивал – „Есенни пасажи”. Празникът ще трае 3 дни (1,2,3 ноември), като ще предложи на посетителите си интересна програма от събития - базар на прясна черноморска риба, разходка с лодки и корабчета, рибни специалитети, кулинарни изкушения и майсторски съвети, морски риболов и др., като фестивалът ще се проведе на Морската гара. Това е първо негово издание и се очаква да стане традиционно занапред. Гости на срещата бяха – г-н Николай Димитров – кмет на община Несебър, Илияна Йотова – Евродепутат и член на Комисията по рибно стопанство, Заместник министъра на Министерството на земеделието и храните г-н Явор Гечев, д-р Йордан Господинов Председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти - БГ ФИШ и Областния управител на Област Бургас Павел Маринов.

Срещата откри г-н Николай Димитров като подари изключително красив плакет със символите на Несебър на г-ж Йотова. В последствие се обсъдиха въпроси, касаещи нашето Черноморие, добрите новини, както и тези за последиците от неговото замърсяване. Стана ясно, че има идея за Консултативен съвет за Черно море, одобрен от Европейската комисия, като е необходимо да се избере къде да е неговото седалище. Последва презентация от д-р Йордан Господинов на тема „Рибарство – риболов, аквакултури, преработка и търговия. Възможности за развитие в региона на Черно море”, последвани от малко информация за организацията БГ ФИШ. Г-н Господинов засегна въпроси относно черноморската риба, риболовните кораби, рибопреработвателите, възможностите и перспективите от развитието на рибното стопанство както за хората, занимаващи се с тази дейност, така и за България. В края на изказването му беше представена Емилия Стойчева, която също представи кратка презентация на обучението и дипломната си работа в Гърция, а след това се даде възможност за въпроси от страна на гостите. Като завършек официалните лица се отправиха към Морската гара, за да посетят корабчетата, базара на прясна черноморска риба, както и щанда за рибарски принадлежности, които вече се разглеждаха от най-нетърпеливите ценители на рибата и риболова.

Краят на днешната програма беше съпътстван от изпълнение на групата за стари градски песни - „Блян”, след което се откри изложба-базар на произведения на изкуството – „Арт-риболов” с картини от местни художници.
.
Публикувано 02 Nov 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017