Архив новини Община Несебър

Община Несебър се срещна с жителите на Стария град


На 28.09.2013г. в конферентен център „Сочи” се проведе среща между кметът на община Несебър г-н Николай Димитров и жители от Стария град, по повод на предстоящите действия на общината във връзка със законовите разпоредби и изисквания касаещи Старинен Несебър, както и актуални въпроси свързани с пропускателния режим.
Кметът информира гражданите за становището на комисията от Министерството на културата, която е направила проверка и е установила, че капаците, сандъците и кутиите по къщите, които се използват с търговска цел трябва да бъдат премахнати. Г-н Димитров разясни точно по какви причини се налага това, като се надява, че хората сами ще отстранят съответните съоръжения. Изискването е по плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, като се има предвид и факта, че той е обявен и признат за „град Музей – археологически и архитектурен резерват“, а заради неповторимия си исторически колорит е включен в списъка на Световното културно наследство. Именно това налага предприемането на тези мерки.
Другата тема на дискусията беше за пропускателния режим в Стария град. Тук общинската администрация даде предложение от следващия сезон режимът да е целогодишен, поради все повечето гости в града, дори и извън активния сезон. Несебър е започнал да се превръща в четири сезонно място за туризъм и от тази гледна точка е желателно да се въведе постоянен режим, за да не се задръстват улиците, подчерта още г-н Димитров. Градоначалникът добави, че тази година градът е посетен от около 55 круизни кораба, като най-големият от тях е „Куин Елизабет“.
Като завършек на срещата се спомена и за проекта на Северния Скат, където ще бъдат изградени детски и спортни площадки, фитнес на открито, пешеходни алеи и зона за отдих, както и подмяна на уличното осветление. Кметът информира още, че е одобрено финансирането за изграждане на детската градина в Стария Несебър, по Програма за трансгранично сътрудничество. Също така бяха коментирани и обществени и културни въпроси, касаещи града, като бяха направени и някои предложения от страна на гражданите към администрацията.
Всичко това показва работата и желанието насочено към доброто и развитието на Несебър, като просперираща зона на мъдра икономика, стъпила върху устойчив туризъм, морето и уникалната привлекателност на крайбрежието, осигуряваща сигурност, богата духовност, съхранена околна среда и висок жизнен стандарт на своите жители.

Публикувано 31 Oct 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017