Архив новини Община Несебър

ВАШАТА ХРАНА Е ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО И ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО Е ВАШАТА ХРАНА


Под това мото протече срещата на проф. Христо Мермерски* с несебърската общественост. Тя се осъществи със съдействието на общественика Ангел Ангелов и благодарение на поканата на кмета на община Несебър Николай Димитров.
След беседите в Свети Влас и Слънчев бряг, в зала „Мелсас” най-известният български фитотерапевт бе представен лично от кмета Димитров. В продължение на час и половина проф. Мермерски не толкова разказва за чудесата от прилагането на фитотерапията, колкото показва фактическия ефект за правилното хранене и приложението на рецептите, описани в неговите книги.
Професорът говори за четирите основни направления на съвременната природна медицина. Едното е как да се лекуваме, хранейки се със здравословни храни. Второто е как да се лекуваме, използвайки целебните билки. Третото е как да се лекуваме, използвайки соковете на лечебните храни. И четвъртото е, как да забавим стареенето, пречиствайки регулярно организма си.
Мермерски цитира конкретни сравнителни данни за лечебния ефект от консумацията на пресни плодове и зеленчуци, като изтъкна, че една от най-полезните храни са картофите, защото съдържат много витамин „С”. Полезен обаче е само печеният и вареният картоф, твърди професорът. Пържените картофи са отрова, особено ако се приготвят в стара мазнина. А точно такива са картофките, предлагани в заведенията за бързо хранене. Друга изключително важна за хората информация, която професорът сподели е, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма.
Всичко това и още много потресаващи тайни на храните са описани в книгата на професора “Лечение и забавяне на стареенето”. Тя изцяло е подчинена на крилатата мисъл на бащата на съвременната медицина от древна Гърция Хипократ: „Вашата храна трябва да бъде вашето лекарство и вашето лекарство е вашата храна." В нея са събрани знанията и опитът на народните лечители, както и постиженията на съвременната наука. Всеки може да намери полезни съвети и рецепти за себе си и за свои близки. На последните й страници се намират адресите на повече от 200 лечители и на хора, които са се излекували от различни заболявания, с които желаещите могат да се консултират.
След края на беседата си проф. Мермерски се ангажира с индивидуални консултации на част от присъстващите в залата, други пък имаха възможност да си купят от книгите му, които се предлагаха на импровизиран щанд.


*Проф. Мермерски е род. през 1934 г. в с. Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва, специализирал е в Илинойския университет в САЩ през 1980, работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”, бил е заместник-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ, преподавал е в американски университети и в учебни заведения в Европа, Судан и Етиопия. Заедно със сина си, имат издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето..
Публикувано 02 Oct 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017