Архив новини Община Несебър

Празник на Обзор


С четиридневни тържества премина празника на Обзор. Градът празнува в деня, когато православната църквата чества рождеството на Йоан Кръстител, а народът – Еньовден. Тази година в Обзор празничният ден започна рано сутринта с представяне на автентични еньовденски обреди и ритуали в Амфитеатралния парк, където върху постлани на тревните площи черги многобройната публика, сред която имаше и чуждестранни туристи, с интерес наблюдаваха изпълнението на ритуалите, свързани с празника като Еньова буля, Мълчана вода, плетенето на венец от 77 билки и половина и др., под който преминаха всички за здраве и берекет.

Част от празничната програма беше и официалното откриване на обновените в Обзор улици, на което присъства кметът на община Несебър г-н Димитров, зам. кмета по бюджет и финанси Иван Гургов, зам. кмета по туризъм и тътговия Лазар Япаджиев, секретарят на общината Стойко Стоянов и гости от побратимени на Обзор градове от Австрия и Унгария. Под мотото „Нови улици – нови надежди” премина и колоездачно състезание, в което взеха участие отбори от цялата страна. Победител в състезанието, с преднина от половин обиколка стана Петър Стоянов от Несебър.

След тържествен водосвет в храм “Св.Йоан Предтеча” всички жители и гости на града бяха поканени на курбан за здраве. Част от проявите в празничната програма бяха шахматен турнир, фотоизложба „Обзор – път във времето назад”, фолклорни концерти, детски карнавал, а кулминацията на тържествата беше концертът на БТР, които взривиха публиката в града. За жителите и гостите на Обзор тържествата по случай празника на града започнаха още на 21 юни, петък, с поетичен спектакъл „Обзор в стих”, на който бяха прочетени стихове на местни автори и изпълнени песни, посветени на Обзор.


.
Публикувано 25 Jun 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017