Архив новини Община Несебър

НОВА ЕКСПОЗИЦИЯ В ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - НЕСЕБЪР


На 20 юни 2013 г. в 17.30 часа в Етнографският музей на град Несебър ще бъде открита нова експозиция. Тя е озаглавена „СТАРИЯТ НЕСЕБЪР (краят на ХVIII – началото на ХХ век)“. Както показва и самото заглавие експозицията проследява развитието на Несебър от Възраждането до първите десетилетия на ХХ век.
Още влизайки в салона на старата къща на търговеца Москояни, строена през 1840 г., посетителят на музея ще се запознае с богатата архитектура на възрожденския Несебър и емблематичните къщи от този период. Дадена е информация и за вятърните мелници в града. Тук могат да се видят гравюри и описания на пътешественици, посетили Несебър през ХVII – XIX век. Експонирани са елегантни женски тоалети от началото на ХХ в.В южната стая на къщата експозицията е посветена на традиционните занаяти и поминък на населението на Несебър – риболов, лозарство и винарство. За първи път е показана колективна находка от медни съдове и съдове за вино от ХVIII век, открита в околностите на града.
В голямата северна стая пък са подредени експонати, представящи бита и обредите на коренното население на Несебър. Пресъздаден е интериор от типична гръцка къща с камина, миндер и ръчно тъкани покривки и красиви пердета. Изложена е икона от 1669 г. – част от домашен иконостас, какъвто са имали повечето гръцки къщи. Показано е облекло на младоженка от началото на ХХ в.
Експозицията продължава с разказ за преселниците в Несебър, като е показана тяхната история, бит и традиции. Подреден е типичен интериор от къща на македонски и тракийски преселници. Тук може да се види и традиционното облекло на преселниците от Вардарска Македония – женска носия от Ениджевардарско, части от мъжки и женски костюми и колекция от ковани пафти.
Новата етнографска експозиция запълва една празнина в отразяването на историята на града. Тя е резултат от дългогодишна събирателска и изследователска дейност на специалистите от Музей „Старинен Несебър“. Цялото художествено оформление и аранжировка също е дело на музейните специалисти.
Музей „Старинен Несебър“ кани всички граждани и гости на Несебър да посетят новата етнографска експозиция. Тя ще бъде отворена всеки ден от 11 до 18 часа и входът ще е свободен за несебърските граждани.

Публикувано 17 Jun 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017