Архив новини Община Несебър

Релефна карта показва маршрути в Стария град


Старият град се сдоби с красива релефна карта, която е позиционирана на метри от входа на града, точно пред музей „Старинен Несебър”. Ефектното информационно съоръжение указва местонахождението на ключовите забележителности, така насочва гостите на Несебър и улеснява ориентирането им из живописните улички. Над дискретно зададения градски релеф се открояват 16-те най-важни туристически обекта, изобразени със скулптурни миниатюри и фиксирани с номера. Още в първите дни след поставянето й картата се превърна в атракция. Десетки туристи спират пред нея всеки ден не само за да се ориентират, но и за да се снимат за спомен.

Легендата на картата е на английски и български език. Като допълнителни декоративни детайли в духа на истинските пътешественически карти са добавени и няколко макета на корабчета, релефен компас и неизменният символ на Стария Несебър – вятърната мелница на провлака. Картата е изобретена от месинг и е с размери 140/70 см. Тя е поставена върху бетонен постамент, който е по-малък от нея. Така акцентът пада върху изображенията и се създава впечатлението, че картата стои самостоятелно във въздуха.
Подобни бронзови макети на райони със забележителности и дори цели градове са изключително популярни в посещаваните туристически дестинации по света и могат да се видят в Хърватия, Словения, много италиански градове, в Германия, Швейцария, Англия, Канада, Китай, Сингапур, Филипините. Умалените градски модели първоначално са правени за слепите жители на градовете, които получат възможността да опознаят по-добре улиците, по които минават всеки ден, да усетят красотата на родния си град и по свой начин да видят забележителностите му. Картите обаче бързо набират широка популярност сред всички граждани и гости на населените места и са особено привлекателна атракция за децата, както и удобно средство за ориентация на туристите.

Несебърската карта е вдъхновена от подобна туристическа атракция във Флоренция, намираща се на Площада на Републиката. Релефният модел на Стария град в Несебър е проектиран от скулптура Любомир Добрев, с чиито статуи е решено пространственото оформление на големи български градове. Добрев е носител и на два златни медала от Пловдивски панаир, както и наградата „Стара Загора” за високи постижения в областта на културата.


.
Публикувано 16 Jun 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017