Архив новини Община Несебър

Международна конференция „UNESCO – исторически градове, наследство на мира”


Урбино Италия, 20-21 април 2013г.

Преди малко повече от четиридесет години, през ноември 1972 г., в Париж, беше приета Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство,като към днешна дата е подписана от 175 държави-членки на ЮНЕСКО. Това е историческа стъпка за опазването на тези шедьоври, построени от човека и природата, отразяващи мозайка от многообразие и идентичност. Те са неповторими паметници, пейзажи, традиции и ценности, които се отнасят до цялата планета. Съществени елементи на естеството на мъдрост и човешки опит е, че настоящото поколение, са длъжни да предадат в непокътнат вид на бъдещите поколения това историческо наследство. Това е важна отговорност, която всички трябва да изпълняваме.

През изминалия месец представители на Ротари клуб - Несебър взеха участие в международна конференция в Италия. Конференцията бе инициирана от РК Урбино с участници Юнеско от една страна и Ротари клубове от градове под егидата на Юнеско. Целта на тази конференция бе да се изложат проблемите, пред които са изправени тези градове, проблеми, които са породени от налаганите рестрикции на Юнеско за съхранение на културното историческо наследство. Ние, като такъв град, също сме изправени пред редица проблеми, породени от мерките и забраните на Юнеско. Един от най-сериозните е конфликта с туристическия сектор и по-конкретно желанието на туризма постоянно да се предлагат нововъведения и промени за обслужване и задоволство на туристите. Тези наши проблеми постоянно се увеличават и миналата година се стигна до протести от страна на местното население към ограниченията, които Юнеско налага. Така участието в тази конференция ни бе наложително.

Конференцията се проведе в голямата зала на Palazzo Battiferri в старинния град Урбино. Участниците бяха от Торун (Полша), Несебър (България), Истанбул (Турция), Валета (Малта), Телч (Чехия) и много италиански градове Неапол, Рим, Флоренция, Сиена, Мантуа, Сабионера, Пиенца, Сан Джиминяно, Верона, Венеция, Виченца, Ферара и др.
В делегацията ни взеха участие петима членове на Несебърския клуб. Изложението за нашия град беше представено в две части. Първата бе мултимедийна презентация на Стария Несебър - дело на Тошко Чанев. Втората част бе експозе на спонсорирания от Ротари клуб – Несебър докторант Никола Наумов, който провежда своето обучение в Англия.

След нашето представяне, много от гостите споделиха, че и техните проблеми имат сходен характер. Така, се оформи вероятна тема за следващата конференция – как да се запазят живи за местното население градовете с културно историческо наследство. Конференцията ще се проведе през 2015г. в някой от градовете с този проблем.
.
Публикувано 13 May 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017