Архив новини Община Несебър

9 май – Денят на Европа


Днес Европа отбелязва своя официален празник 9 май. Преди 62 години на тази дата е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Тогава в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация". Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа". От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма и хитлеризма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. В България денят е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа.

В Несебър 9 май бе отбелязан с поднасянето на венци пред паметника на загиналите за свободата на България войници от 1-вата и 2-рата световни войни намиращ се в Новия град и пред паметника на антифашистите в Стария град. Венците бяха положени от кмета на община Несебър Николай Димитров, началник отдел „Несебър – световно наследство“ – Златин Чаушев, Кремена Стоянова и Нина Велединова експерти в същия отдел. Венец поднесе и Божин Порточанов, който е ветеран от втората световна война.

.
Публикувано 09 May 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017