Архив новини Община Несебър

Ученици от Несебър на посещение в Бургаския затвор


Още един ден на отворените врати за ученици от гр. Несебър. Този път те посетиха Бургаския затвор, където имаха възможността да се запознаят със структурата на институцията и затворения обществен живот на лишените от свобода. Учениците от СОУ „Любен Каравелов“ бяха посрещнати от психолозите на затвора, които им разясниха причините, поради които хората попадат при тях и как да не последват грешките им. Децата се срещнаха и с двама мъже лишени от свобода. Единият излежава присъда за нанасяне на средна телесна повреда и притежание на наркотици, а другият за обири, до които се е стигнало след употреба на наркотични вещества. Така учениците от първо лице имаха възможността да се запознаят с бивши зависими, които според персонала на затвора вече са преминали фазата на абстиненция и поради доброто си поведение са прехвърлени на по-лек затворнически режим. На срещата, психолози и лишени от свобода обясниха на учениците действието върху организма на подрастващите при употребата на всякакви опиати. Според тях бичът на новото поколение е синтетичната дрога, която в последните години набра невиждана сила и достигна до голям брой ученици в България. Според статистиката в последните години броят на българите попаднали в подобни институции от затворен тип се е изравнил с броя на хората от малцинствата.

Съветът, който бе даден на учениците от лишените от свобода е внимателно да подбират компанията и приятелите си. Също така, да не се поддават на вменяването, че ако не пробват от наркотика, който им се предлага, ще бъдат отритнати от групата или нежелани. Според психолозите, в повечето случаи в „приятелските“ компании употребяването на някакъв вид наркотични вещества е единствената връзка в групата.

Втората част от срещата бе още по-интересна за младежите, които посетиха общежитието на затвора. Там се намират лишените от свобода с лек режим. Учениците имаха реален досег до всеки лишен от свобода, тъй като лекият режим позволява свободното им разхождане в двора. Повечето от лишените с лек режим работят в затвора или извън него, което им дава правото да намалят частично присъдата си или да им бъде предоставен отпуск, за да се приберат при близките си. Децата бяха разведени из общежитието лично от началника му. Беше им показан ръчно изработен от лишените от свобода макет на кораб, който може да се мери с всеки друг такъв, изработен от професионалисти.
Идеята за тези срещи е повишаване на институционалната грамотност на младежите, както и да бъдат предпазени от потенциални бъдещи действия, които са в нарушение на закона.

Срещата бе осъществена със съдействието на РС-Несебър, в лицето на съдия Мария Берберова, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ - Община Несебър и Бургаски затвор. На срещата присъстваха и г-н Димо Димов – Инспектор ДПС при РПУ-Несебър и секретаря на МКБППМН г-жа Велина Георгиева.


.
Публикувано 19 Apr 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017