Архив новини Община Несебър

Първа копка на Обединено детско заведение в кв. Черно море


На 4 април в гр. Несебър бе направена първа копка на обект „Обединено детско заведение“ в кв. „Черно море“. Това е един дългоочакван проект, както за общинска администрация, така и за живущите в новоизградения квартал, който ще допринесе за по-лесния достъп на децата до учебно заведение. Копката направиха кметът на община Несебър Николай Димитров и председателят на Общински съвет Несебър Благой Филипов.
Специални гости на събитието бяха семейство Тони и Деси Иванови и малкият Иван, който е на година и три месеца. Те счупиха по стар обичай бутилка с шампанско и така дадоха едно добро начало на дейностите по изграждането на детското заведение.

Проектираната сграда се състои от сутерен, партерен етаж и един етаж над партер. Главният вход е от юг, подчертан с козирка по архитектурен детайл. От изток е разположен служебен вход към сградата за зареждане на кухнята, пералното и котелното помещение. От изток е ситуиран и паркинг за посетители и персонал. На партера ще бъдат разположени една яслена група и една детска група със съпътстващите ги спомагателни помещения – предверие с гардеробчета, санитарен възел и помещение за разливна (офис), занималня и спално помещение. На това ниво са разположени салонът по физическо възпитание и административният блок.

Административният блок се състои от кабинет на директора, методически кабинет, здравен кабинет и изолационно помещение, свързани със зрителна връзка (стъклена преграда), битово помещение (гардероб, душ-кабина и санитарен възел).

На сутерена са проектирани кухненски блок, перално и сушилно помещение, котелно и бойлерно и битовка за персонала. На първи етаж ще бъдат разположени две детски групи, занималня, спално помещение и зала по музика. Вертикалната комуникация на сградата се осъществява с асансьор и стоманобетонова стълба. Ще бъде изградена и вертикална комуникация между кухнята и останалите нива, посредством кухненски асансьор.

Към главния вход на сградата от юг е предвидена рампа с наклон 5%. В санитарните възли на всички групи е предвидена клетка за инвалиди. Всички врати, до които децата имат достъп са поне 90 см. широки. Предвиден е асансьор между партера и първи етаж за вертикална комуникация. Парапета на стълбата между двете нива е с две ръкохватки, съответно на 105см и 60см от пода.

„Община Несебър през последните години направи четири нови детски градини и на този етап проблем с настаняването на деца няма. Това е един акт на ползотворните усилия между Общинска администрация и Общински съвет, които работят приоритетно първо за най-младите граждани на общината.“ – каза Николай Димитров. Благой Филипов от своя страна добави, че общината и Общински съвет обръщат голямо внимание на развитието на квартал „Черно море“ и това се вижда с изграждането на пътни настилки, тротоари и улично осветление. Той също добави, че предстои изграждането и на две нови детски площадки в квартала.

Проектът е финансиран изцяло от община Несебър и е на стойност 1 449 683,58 лв. без ДДС. Крайният срок за изпълнението му е 184 календарни дни от датата на започване на строително-монтажните работи.
.
Публикувано 04 Apr 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017