Архив новини Община Несебър

Приключи официалната визита на делегацията от Република Саха (Якутия)


В началото на седмицата официална делегация от Мирненски район на Република Саха пристигна на визита в община Несебър. Поводът бе подписването на договор за сътрудничество и приятелство между градовете Якутск и Несебър. Договорът бе подписан на 12 март в зала „Сочи“ в стария град на Несебър, след което шестимата представители на местната администрация на Якутск имаха възможността да бъдат обстойно запознати с хилядолетната история на някогашния град-държава. По думите им стана ясно, че те са много впечатлени от богатото историческо наследство, което градът е съхранил през годините.
На следващия ден бе проведена кръгла маса, на която бяха обсъдени конкретните сфери, в които ще си партнират за в бъдеще двете общини. Началници на отдели в общината бяха подготвили свои доклади, с които представиха на гостите досегашните дейности и идеите за развитие за в бъдеще на своите ресори. Кметът г-н Димитров подчерта, че община Несебър от дълго време развива сериозни международни контакти. Факт е, че България годишно е посещавана от близо 5,5млн. туристи, от които 2,5млн. са на територията на община Несебър.

На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в сферите на образование, туризъм, спорт, култура, здравеопазване и други взаимоизгодни икономически отношения. Кметът на Мирненски район г-н Ильдар Султанов изрази особен интерес за обмяна на опит в сферата на образованието, след като разбра, че то е един от главните приоритети на община Несебър.

По-късно същия ден програмата на делегацията от Якутск продължи с посещение на община Поморие. Там те бяха любезно посрещнати от кмета на Поморие Иван Алексиев, който ги запозна с възможностите за здравен туризъм, които градът предлага. На срещата присъстваха кметът на община Несебър Николай Димитров и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Кметовете и областният управител представиха предимствата на Бургаска област като изтъкнаха, че тя е една от най-добре развитите в икономическо отношение области и осигурява 5,8% от БВП на страната. След това, кметовете Иван Алексиев и Николай Димитров придружиха гостите до Специализираната болница за рехабилитация (СБР Поморие), където ги запознаха с възможностите за балнеология и калолечение в Поморие. Представителите на Мирненски район останаха очаровани от природните ресурси, модерната апаратура и техники за лечение на различни заболявания, които градът предлага.
В четвъртия ден от визитата си руската делегация посети паметниците Шипка и Альошата в Пловдив. „Чувстваме се задължени като потомци на героите паднали в битка за свободата на вашата държава, да поставим цветя пред паметниците им“. В петък представителите на Якутск отлетяха обратно за Русия.

Тепърва предстои да започне съвместната работа между отделните звена на двете администрации..
Публикувано 16 Mar 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017