Архив новини Община Несебър

Несебър отбеляза 135 години от освобождението на България


Тържествените чествания по случай 3-ти март в Несебър започнаха с молебен на отец Петър в църквата „Свето Успение Богородично“ посветен на всички загинали за свободата на отечеството. В църквата освен каноничните слова, присъстващите изслушаха и великолепните черковнославянски песнопения на ФФ „Македонка” към читалище „Яна Лъскова - 1905” с ръководител Вера Александрова.

От там множеството потегли с национални знамена и носии към портите на града, където бе извършен тържественият ритуал по издигане знамето на Република България под звуците на националния химн. Знамето бе издигнато от кмета на община Несебър Николай Димитров, който бе придружен от секретаря на общината Стойко Стоянов и Златин Чаушев – началник отдел „Несебър – Световно наследство“. Изпълненията на Ева Кирова, група „Блян” и ООШИ по изкуствата допринесоха за празничната атмосфера в този велик за всеки българин ден.

Тази година празникът се отличи с това, че повече хора решиха да излязат на улицата и да отдадат почит на загиналите за освобождението на България. В края на празничната програма пред портите на стария град бе сформирано голямо хоро, в което участие взеха всички присъстващи.


Публикувано 04 Mar 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017