Архив новини Община Несебър

ОДК Несебър посрещна Баба Марта


През месец февруари в Общински детски комплекс бе организирана работилница за мартеници. Там децата се запознават с българската традиция за правене на мартеници, с легендата и значението на всеки елемент на мартеницата, наричанията и носенето на мартеница като амулет за здраве и късмет. От голямо значение е този, който изработва мартеницата. Той трябва да е позитивно настроен, мислите му да са добри и да желае хубави неща на този, за когото е предназначена мартеницата.

В работилницата се включиха деца и ученици от всички възрастови групи. За трети март е подготвена изложба и презентация, която днес бе показана на групите, които имат занимания в близките дни около празника. В презентацията са включени стихотворения от "Епопея на забравените", рецитирани от наши известни артисти.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - Януари, Февруари и Март. Януари и Февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

С Баба Марта и месец Март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница на 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Във фолклора Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях - или са ѝ изпили виното (ако са ѝ братя), или че са свършили някоя голяма пакост. Старицата (невестата) им се гневи, вследствие на което времето се разваля.

Според една разпространена приказка, една старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция "заемни дни", "заемници", "броени дни". Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.
.
Публикувано 01 Mar 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017