Архив новини Община Несебър

УЧЕНИЦИ ОТ ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА


Ученици от две общински училища в община Несебър ще облекат символично „розови фланелки” на 27-ми февруари т.г. Така възпитаниците на ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Обзор ще се присъединят към световната инициатива „Ден на розовата фланелка”. Под това мото всяка година, в последната сряда на месец февруари, в десетки страни се организира “Ден за борба с тормоза в училище”. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище. Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

В България Денят на розовата фланелка се организира за първи път през 2012 г. Идеята да се включат в световната инициатива въодушеви ученици от ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Обзор по време на традиционната за българските училища „Седмица на справянето с тормоза”, проведена през ноември миналата година. От месец декември 2012 г. до месец февруари т.г. няколко класа в двете училища работиха по програма, разработена от Станимира Камчева - специалист “Образование” в дейност „Образование, извънучилищни и други дейности”. Програмата цели да запознае учениците с видовете тормоз, участниците в тормоза и различни начина за справяне с него. В работата по програмата се използваха различни интерактивни методи - мозъчна атака, дискусии, ролеви игри, решаване на казуси. Програмата завършва с изработването на карта с обозначени зони на тормоз в училище и колажен постер - символична “розова фланелка”. По този начин на 27-ми февруари – Световният ден за борба с тормоза в училище, учениците ще обявят резултатите от 3-месечната си работа и ще заявят своята съпричастност към усилията на световната общност за справяне с тормоза в училище. В ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Обзор най-активни в работата по програмата за справяне с тормоза в училище и подготовката за Деня на розовата фланелка са седмокласниците, а в ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг – учениците от Хб клас. В реализирането на инициативата за Деня на розовата фланелка се включиха и обществените възпитатели към МКБППМН – община Несебър.

Чрез своят опит, чрез своите преживявания и активно участие, на 27-ми февруари учениците от ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – град Обзор ще изразят своето разбиране за тормоза, за начините за справяне с него и своята съпричастност към световната кауза за борба срещу тормоза в училище..
Публикувано 25 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017