Архив новини Община Несебър

Комисия за защита от дискриминацията
В сградата на община Несебър бе проведена поредната среща с регионален представител на комисията за защита от дискриминацията и гражданите на Несебър. Много граждани поставиха на лице своите проблеми, а някой от тях са готови да подадат и жалби. От комисията са категорични, че за да има решение на проблема на дадена личност, жалбата е неизменна част от процедурата, която трябва да бъде предприета. Най-много жалби в комисията постъпват за лично и обществено положение и тормоз на работното място.

Комисията за защита от дискриминацията е българския орган за защита правата на човека. Не всяко нарушаване на човешките права се третира като дискриминация. Дискриминация е когато има неравно третиране на едно лице или група от хора спрямо други. Това се определя според критериите поставени от нашето законодателство, които са 19 на брой. Някой от тях са пол, възраст, етническа принадлежност, увреждания, гражданско състояние, лично и обществено положение, сексуална ориентация и др.

Комисията работи с общината вече четвърта поредна година. Декември месец 2012 година беше последната среща за годината на комисията в Несебър. Месец по-рано бе проведена среща с всички директори на общински детски заведения на територията на общината. Там директорите бяха запознати със закона за защита от дискриминацията, случаите на дискриминация по училищата и как да се избегне дискриминирането при прием на деца с увреждания. Училището е един от най-важните фактори за формиране на възпитанието на подрастващите, техните ценности и качества като търпимост, толерантност, уважение и зачитане правата на другия.

Комисията е провеждала и среща с ученици от училището в с. Равда. Там децата бяха запознати с филма на датския институт за защита правата на човека - „Уроци по толерантност“..
Публикувано 22 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017