Архив новини Община Несебър

Община Несебър посрещна гости от Якутия


Община Несебър посрещна гости от Република Саха (Якутия). От 13 до 20 Февруари семейство от Якутия, дошло на почивка и лечение в България, бе запознато с историческите забележителности, които района на Несебърското крайбрежие предоставя на туристите. Светлана Фьодорова Николаева, която е председател на Съвета на пенсионерите ветерани от войната и труда на Мирнински район Република Саха (Якутия) и съпругът й Николай Михайлов Сергеевич - почетен пенсионер на Мирнински район, за първи път посещават страната ни. Целта на визитата им е запознаването с черноморското крайбрежие в района на Несебър, както и оглед на историческите забележителности в месността.
Светлана Николаева е на 80 години и от младини мечтае да посети България. Тя е щастлива, че Пенсионния фонд на Мирнински район ООО ”Славянская Артель” са организирали пътуването и в България. Двойката преминава курс на лечение в специализирана болница за рехабилитация и възстановяване на здравето в Поморие. Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна гостите в музей Старинен Несебър, където бяха обсъдени въпросите за сътрудничество между пенсионерите на Якутия и България. Обсъдено бе и побратимяването на Мирнински Район и община Несебър, с цел отдих на море в България. Те бяха придружени от генералния директор на ООО ”Славянская Артель” – Вячеслав Думенко, който бе водещ на делегацията, дошла на работна визита в общината в края на 2012 година.

На 5 Ноември миналата година бе проведена работна среща между кмета на община Несебър Николай Димитров и представители на република Якутия. Срещата бе продължение на водените разговори и намерения за взаимно сътрудничество между град Якутск (република Якутия) и община Несебър за бъдещо сътрудничество в сферата на здравеопазването, културата, спорта и всички други взаимноизгодни икономически отношения, касаещи двата народа.

Светлана, Николай и ООО ”Славянская Артель” изразиха благодарности към кмета на общината г-н Димитров за невероятното преживяване при обиколката си в Стария град. Също така тя добави, че ще разкаже на своите колеги и приятели пенсионери в Мирнински район за това, че България е много красива страна с прекрасни хора, където можеш да прекараш чудесно и ще ги посъветва да посетят община Несебър.
„Якутия е елмазът на картата на Русия. България е курорт за душите и телата, перлата на спа и балнеологията в Европа.” – каза Светлана преди да напусне вековния град.

Якутия (известна още като диамантената република) е субект на Руската Федерация и е образувана през 1851г. Средната температура през Януари е -35,6 градуса по целзий, а в населението и влизат 127 народа. Сред полезните изкопаеми от икономическо значение за републиката са находищата на диаманти, злато, природен газ, въглища, живак и др.
.
Публикувано 21 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017