Архив новини Община Несебър

Чествания по повод 140-тата годишнина от гибелта на апостола в Обзор


С богата програма в Обзор бе отбелязана 140 годишнината от обесването на апостола на свободата Васил Левски.
На тържествена церемония, на която присъстваха жители и гости на Обзор, бе открит паметник - мемориал на Левски. Паметникът, изграждането на който има за цел да напомня за епохалното му дело и да съхрани идеите на безсмъртния апостол на свободата, е във формата на знаме. То е стъпило в основата си на символите, пред които достойните мъже на България, тези, които са жертвали живота си за свободата на отечеството, са давали клетва – светото евангелие, пистолетът и камата. Паметникът символично напомня за заветите на Левски за „свята и чиста република”, които трябва да носи в сърцето си всеки от нас. „И помнете думите на Апостола”, призова присъстващите кметът на град Обзор Христо Янев: „Времето е в нас и ние сме във времето - то нас обръща и ние него обръщаме.”

След отслужена панихида от местния свещеник протоерей Йордан, ученици от ОУ”Св.св. Кирил и Методий” изнесоха рецитал, а 74 годишната баба Василка Атанасова изрецитира стихотворение за Васил Левски, учила в четвърто отделение, с което спечели заслужени аплодисменти. Церемонията по откриването на паметника завърши с едноминутно мълчание и сирена, след което пред мраморния лик на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

Самодейните артисти от театрална група „Вълко Купенов” при НЧ „Изгрев” – гр. Обзор бяха подготвили театрална постановка „Васил Левски по пътя към безсмъртието”, която развълнува многобройната публика в многофункционалната зала на гр.Обзор. В продължилата повече от час и половина драматизация, освен театралите, взеха участие ученици и танцьори от детски танцов състав.


.
Публикувано 20 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017