Архив новини Община Несебър

Зарязване на лозята в Обзор по случай Трифон Зарезан


Шумно и весело беше отбелязан в Обзор празникът на винарите и лозарите Трифон Зарезан. Рано сутринта на 14 февруари на лозовия масив на Христо Божков беше извършен ритуалът по зарязването на лозите. Самият св. Трифон беше гост на събитието. Той отправи благословията си към обзорските лозя и пожела през тази година да дадат по-богата и по-добра реколта. „Благославям да ви пази Господ лозята от гняв, беда, мухъл, градушки и мана” добави светецът.
След ритуалното зарязване стопанинът на лозето избра кмета на град Обзор за цар на лозята, като постави на главата му венец от лозови пръчки. Собственикът на лозето почерпи празнуващите с червено вино и кебапчета, а жените от народен хор “Българка” към читалище “Изгрев” поздравиха празнуващите с няколко песни. Празникът продължи в местен ресторант, където всички се веселиха, танцуваха, ядоха и пиха.
След като новосформираният женски народен хор от с.Раковсково поздрави празнуващите, бяха обявени и победителите от конкурса за домашно вино. В челната тройка за червените вина се наредиха Румен Георгиев, Панайот Коев и Тодор Аянов. При белите вина победители станаха гроздовите еликсири на Панайот Коев, Атанас Стратиев и Апостол Добрев, а награди получиха още Биньо Бинев и Кънчо Желязков. Те спечелиха грандиозни купи, а на всички останали участници кметът раздаде грамоти за участие.































.
Публикувано 15 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNews



Архив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017