Архив новини Община Несебър

Несебър празнува Трифон Зарезан тържествено с празник на виното


Жителите на община Несебър отпразнуваха особено тържествено празника на лозарите и виното Трифон Зарезан. Хората в този български край са потомствено свързани с този занаят и поминък и за тях древената българска традиция има непреходно съдържание.

За да спазят традицията, край лозов масив на земеделска кооперация Несебър в с. Тънково се събраха кметът на общината Николай Димитров, зам-кметове, председателят на земеделската кооперация Стайко Гургов, представители на общинската администрация и съвет, лозари и винари. Специален гост бе дългогодишният кмет на Несебър Васил Киров, задържал се на поста над 20 години.

По изконен български обичай, за здраве и плодородие, лозовите клонки пръв заряза Стайко Гургов последван от кметът Николай Димитров. Г-н Димитров пожела настоящата година да бъде по-благодатна за стопаните, гроздето по- сладко, а бъчвите - пълни.

Община Несебър е сред най-утвърдените винопроизводители в региона и страната. По данни от 2012 г. на нейна територия се отглеждат 5 000 дка винени лозя и близо 400 дка десертни. Най-разпространените сортове тук са мерло, каберне совиньон, шардоне, димят, юни блан. Голяма част от лозята имат и сертификат за локален произход на гроздето. Общината се нарежда на 4-то място в областта по обем на обезпечените със сертификат масиви.

Голяма част от местните жители са бежанци от беломорските български земи и затова тук Трифон Зарезан е сред най-тачените празници. На този ден в с. Гюльовца традиционно се провежда голям Празник на виното. Тази година тържеството събра стотици фенове на хубавото домашно вино, доши да опитат най-отбраните местни бели и червени „елексири”. В конкурса за най-добро вино се включиха 6 производители от региона. Песни, танци и весело настроение съпътстваха дегустацията, чрез която специална комисия трябваше да определи кое от вината е най-хубаво. След дълги анализи и спорове, журито все пак реши да присъди първото място на Марин Стоянов. Веднага след него в класацията за най-добър домашен винар се наредиха Янчо Георгиев и Лефтер Атанасов. Тяхната продукция ще бъде специално промотирана, като една от местните ценности.
.
Публикувано 14 Feb 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017