Архив новини Община Несебър

Бабинден в Обзор


За поредна година празникът в Обзор беше изпълнен с много автентични обредни елементи и колорит. Празненството, организирано от Народно читалище „Изгрев”, започна с шествие из града. Жените, преоблечени в народни носии, с музикален съпровод и много закачки се отправиха към дома на най-възрастната местна акушерка Иванка Мирчанова, известна в Обзор като леля Ванче акушерката. След като тя се присъедини към групата, шумната женска компания се отправи към кметството. Там леля Ванче имаше нелеката задача да помогне за символичното израждане на тризнаци – две момиченца и едно момче.

Обредността на празника е свързана и с орисването на новородените от „бабата”. Според народните вярвания бабата има и важна мисия – да разкрие каква ще бъде съдбата на детето. Леля Ванче предрече, че поради недостиг на медицински кадри в Обзор, двете момиченца ще станат медицински сестри, а момченцето – доктор.

След шумното и изпълнено със закачки и подмятания ритуално раждане, групата се отправи към местен ресторант, където празникът продължи. В ресторанта беше изпълнен ритуал, свързан с измиване на „бабата”. Бяха обявени и резултатите от организирания от читалището кулинарен конкурс за най-вкусна баница и питка. Първа награда в категорията „Най-вкусна бабина питка” спечели Ани Иванова, за „Най-вкусна бабина солена баница” беше оценена баницата с кайма на Тодорка Коева, а Екатерина Ефтимова, бе приготвила „Най-вкусна бабина сладка баница”. За атрактивност на кулинарните си произведения призове грабнаха Мария Тодорова и Костадинка Стоянова. Тържеството продължи до късния следобед с много песни, танци, вицове и скечове..
Публикувано 22 Jan 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017