Архив новини Община Несебър

Бабинден в Несебър


По стара традиция в община Несебър бе отбелязан бабинден. Жени от ФФ „Българка“ към читалище „Яна Лъскова – 1905“, съвместно с БЧК Несебър и тази година спазиха традицията, като отбелязаха деня на бабата акушерка. С вкусна питка в ръка и хванати на хорото те не пропуснаха да посетят и общинска администрация, която орисаха тази година да се похвали с още по-голяма раждаемост. „Бабата“ раздаде на всички жени китка здравец вързана с червен конец, за която се смята, че носи много здраве и деца.

„Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата“ – това каза „Бабата“ след като по традиция ръцете и бяха измити с вода и сапун.

Още през 1951г., когато 21 януари е обявен за ден на родилната помощ, празникът става един от най-големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Публикувано 21 Jan 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017