Архив новини Община Несебър

Йордановден в Несебър


Богоявление, познат още и като Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Според евангелския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника – Богоявление. На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста населеното място, а всички го даряват.

И тази година община Несебър ще почете големия християнски празник. „Богоявление“ /Йордановден/ ще се чества както следва:

09:00ч. – Храм „Св. Успение Богородично“ – Тържествена Света Литургия
11:30ч. – Ритуал по хвърляне на кръста в Несебър – Морска гара
11:00ч. Ритуал по хвърляне на кръста в Равда – буната пред централен плаж
10:30ч. Ритуал по хвърляне на кръста в Обзор – под комплекс „Морски звуци“

Община Несебър отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за изваждане на Светия кръст от морето на 6 януари (Неделя).

Всеки желаещ има право да участва в надпреварата, като за целта е необходимо да представи медицинско заключение от общопрактикуващ лекар. За лица под 18 годишна възраст, освен медицинско и преглед, се изисква и писмено разрешение от родител..
Публикувано 04 Jan 2013 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017