Архив новини Община Несебър

Несебър отбеляза Никулден
Осеммесечно бебе влезе в морето, за да хвърли венци в памет на загиналитеС тържествена литургия, водосвет и хвърляне на венци в морето Несебър отбеляза Никулден. По традиция църквата „Св. Успение Богородично” събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца- покровител на морето Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно литийното шествие стигна до Морска гара, където жителите на града се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве.

Отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично” благослови присъстващите и им напомни да влизат в морето с молитва към Св. Николай, който ще ги закриля от морската стихия. Той не пропусна да поздрави и именника - кметa на Несебър Николай Димитров и му пожела да управлява с мъдрост града.

В обръщение към съгражданите си Николай Димитров обеща да продължи да работи за по-чисто море, с което традиционните поминъци на града- рибарство и туризъм да бъдат защитени. „Здраве и късмет желая на всички, свързани с Несебър. Дано Свети Николай Чудотворец ни закриля и с неговата милост рибарите да се прибират при семействата си, а градът да върви само напред. Дано бди над всеки дом и нека във всяко наше действие усещаме неговата закрила” пожела градоначалникът. Детски фолклорен състав към Общинската школа за изкуства сгря несебърлии с кръшни танци.

Веднага след богослужението всички се подкрепиха с почерпка, организирана от община Несебър и местното Тракийско дружество. Докато раздаваше храна на по-срамежливите, Виолета Георгиева от тракийския клуб сподели, че организацията с радост се включва в един от най-важните празници на Несебър. „За всеки тук днес е празник. Градът ни живее от морето, а ние сме благословени, че сме родени в Несебър. Тук всеки камък носи история, светът се гордее с наследството, чиито пазители сме ние. В кръвта ни тече солена вода.С морето е свързано и миналото ни, и бъдещето ни.”

След празничната програма жителите на Несебър се отправиха към малък кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци. Най-малкият член на тържествения екипаж се оказа едва осеммесечният Христо Бесалев. Синът на един от рибарите на кораба- Христо Бесалев- старши не се уплаши от шума на корабните машини и с интерес изгледа церемонията. „Малкият Ицо е закърмен с любов към морето, той е истинско морско чедо и за нас бе съвсем естествено още на първия му Никулден да го направим част от традицията.” каза майката Мима Иванова.

Кулминацията на празничната програма бе вечерта на площада пред пощата в новия град. Там малките пратеници на Дядо Коледа, заедно с кмета на общината запалиха светлините на коледната елха.


.
Публикувано 07 Dec 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017