Архив новини Община Несебър

Комисия за защита от дискриминацията
На 4 Декември в сградата на община Несебър бе проведена поредната среща с регионален представител на комисията за защита от дискриминацията и гражданите на Несебър. Интересът към срещата този път бе изключително засилен. Много граждани поставиха на лице своите проблеми, а някой от тях бяха готови да подадат и жалби. От комисията са категорични, че за да има решение на конкретен проблем жалбата е задължителна. Най-много оплаквания постъпват за тормоз на работното място, социален статус и лично отношение.

Комисията за защита от дискриминацията е българския орган за защита правата на човека. Не всяко нарушаване на човешките права се третира като дискриминация. Дискриминация е когато има неравно третиране на едно лице или група от хора спрямо други. Това се определя според критериите поставени от нашето законодателство, които са 19 на брой. Някой от тях са пол, възраст, етническа принадлежност, увреждания, гражданско състояние, лично и обществено положение, сексуална ориентация и др.

Комисията работи с общината вече трета поредна година. Миналия месец бе проведена среща с всички директори на общински детски заведения на територията на общината. Там директорите бяха запознати със закона за защита от дискриминацията, случаите на дискриминация по училищата и как да се избегне дискриминирането при прием на деца с увреждания. Училището е един от най-важните фактори за формиране на възпитанието на подрастващите, техните ценности и качества като търпимост, толерантност, уважение и зачитане правата на другия.
Преди време комисията проведе среща с ученици от с. Равда. Там децата бяха запознати с филма на датския институт за защита правата на човека - „Уроци по толерантност“.
.
Публикувано 05 Dec 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017