Архив новини Община Несебър

Национална седмица за борба със затлъстяването


В периода 19 – 23 ноември община Несебър отбелязва националната седмица за борба със затлъстяването. През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване на честотата на свръхтеглото и затлъстяването – един от сериозните съвременни здравни проблеми.
Последното национално представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми не само за възрастните, но и при децата. Със свръхтегло са 19% от момичетата на 10-18 години и 16% от момчетата на 10-14 години, а със затлъстяване – 8% от момчетата и 4% от момичетата на възраст 10-14 години.

На 12 декември, отдел „Здравеопазване и социални дейности” към община Несебър ще организира среща с ученици на тема здравословното хранене. Тя ще се състои в гимназията по туризъм „Иван Вазов” в кк.Слънчев Бряг и ще протече под формата на конкурс между няколко отбора. Основната задача на учениците ще бъде изработката на оригинален здравословен сандвич и салата. Целта е да се изгради култура на хранене в живота на подрастващите. Те са най-уязвими от явлението на наднорменото тегло поради активния си живот и малкото време, което те самите отделят за всяко хранене.Как се напълнява?

Някои причини за затлъстяване са напълно под вашия контрол, някои не са.
Някои причини са очевидни, други – не толкова.
Ето някои факти, които трябва да знаете за навиците на натрупване на мазнини на вашето тяло:

Наследственост

Раждат ли дебелите родители дебели деца? Статистиката казва „да”.
Слабите родители имат едва 7% вероятност да отглеждат затлъстял подрастващ.
Ако единият от родителите е дебел, процентът нараства на 40. А ако и двамата родители са с проблем на затлъстяване, вероятността детето им да има същия проблем може да достигне 80%.
Гените могат да са по-силен фактор от диетата. Изследвания на осиновени деца показват, че тези деца приличат в това отношение повече на биологичните си родители, отколкото на осиновителите си.
Подобни изследвания на еднояйчни близнаци, отглеждани в различни семейства с различен стил на живот, показват еднаква тенденция към напълняване и слабост.

Но не бързайте да обвинявате родителите си – гените играят важна роля, но диетата и начинът на живот са също немаловажни!
Това, което ще направите с гените, които наследите, ще определи дали ще сте затлъстели или слаби.

Стават ли дебелите деца, дебели възрастни?
И да, и не. Изследване показа, че девет от десет дебели бебета са отслабнали, докато навършат седем години.
Въпреки това три пъти е по-голяма вероятността дебелите бебета да са с наднормено тегло на тази възраст в сравнение със слабите бебета.
Други изследвания са стигнали до заключение, че 40% от затлъстелите деца на 7 години, 70% от тези на възраст 7-12 години и около 80% от дебелите тийнеджъри стават дебели възрастни.
Колкото по-дебели са децата в първите си години и колкото по-дълго запазят излишната си тлъстина, толкова по-вероятно е да останат дебели през целия си живот.

Затлъстяването води до по-голямо затлъстяване

Колкото повече ядете, толкова повече се покачва захарта в организма Ви, което от своя страна води до по-голямо производство на инсулин.
Високата стойност на инсулин в кръвта причинява спадане на кръвната Ви захар, което Ви кара да усещате глад и Вие посягате към храна, задълбочавайки цикъла.

Интересното при този проблем е, че диета, богата на омега-3 мастни киселини е подходяща за подобряване на инсулиновата ефективност, тъй като стимулира тялото да използва въглехидратите и мазнините като източник на енергия.

„Моят метаболизъм е проблемът”
Нов поглед върху проблемите на затлъстяването показва, че при много хора то е в резултат както на начин на хранене, така и на неправилна обмяна на веществата.

Вярно е, че немалко хора са дебели поради неправилно хранене, но редица медицински проучвания показват също така, че при група хора проблеми като свръхпроизводство на инсулин и забавен метаболизъм също допринасят за проблемите им с теглото.


.
Публикувано 29 Nov 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017