Архив новини Община Несебър

Представител на Юнеско на оглед в Несебър


Задачата на експерта е да изготви обстоен мониторинг за състоянието на стария Несебър

Представител от централата на Юнеско пристигна в сряда в община Несебър. Дългоочакваната визита на Гергели Наги е по повод отправените през 2010 година препоръки на международната организация, целящи да се запази автентичният вид на вековния град. За краткото време с което разполагаше, Г-н Наги успя да разгледа всички археологически обекти, църкви и жилищни сгради, които попадат под егидата на Юнеско. Още през първия ден от престоя си, Гергели Наги бе запознат с Плана за опазване и управление на „Старинен град – Несебър” – Световно наследство директно от неговите съставители, начело с проф. арх. Тодор Кръстев – авторитетен експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС, с принос за опазването на Световното наследство на Европа. По късно същия ден на среща, организирана от община Несебър, на която присъстваха представителите на местната власт, министерството на културата и зам. Министъра на културата – арх. Георги Стоев, г-н Наги се запозна обстойно с всички изпълнени и текущи мерки, които община Несебър, начело с градоначалника Николай Димитров, е предприела през последните години. В списъка с незабавните мерки, изпълнени до момента от общината, влизат премахването на неадекватно поставените реклами, унифициране на сенници и чадъри с цел да бъдат еднотипни. Преди два месеца общината даде пример, като прие премахването на общинската алейна търговия на територията на Стария Несебър.
„Успяхме да си върнем всички паркинги, които се стопанисваха от частни фирми, както в новата част, така и в стария Несебър. Прекратихме договорите на всички частни фирми, които отговаряха за озеленяването на новия и стария Несебър, за да може общината да поеме грижата за зелените площи.” – каза Николай Димитров.

Общината изготви проекти за реставрация на някой от църквите в стария град. Също така са провеждани множество разговори с местните граждани, без които прехода и промените никога нямаше да бъдат възможни. Бе направена и т.нар „Улица на занаятите”, където местни занаятчии могат да изложат своите лични произведения на изкуството. Създадено бе и общинско звено за самоохрана, а през летния сезон, поради големия приток на туристи, общината пуска велопатрули. След реставрацията на църквата „Св. Стефан”, с голямата подкрепа на фондация Левентис и с помощта на ИКОМОС България, бе направен проект за реставрация на църквите „св. Йоан Кръстител”, „св. Параскева” и „св. Архангел Михаил и Гавраил”. Разработен бе и културният продукт „Вяра в Несебър”.

„Направихме много инициативи с младото поколение – децата на Несебър, които освен че са горди, че живеят в този красив град, трябва да имат и отговорност да опазват това наследство, което имат.” – добави градоначалникът.

През втория ден на престоя си Гергели Наги продължи с огледа на стария град и със запознаването с плана за опазване и управление. В 16:00ч. в зала „Мелсас” бе проведена среща с представители на ДНСК, а след това в конферентната зала на местен хотел г-н Наги се срещна с представители на неправителствени организации и граждани на стария град.

„Аз мисля, че е голям дар човек да живее в Несебър, но също така е и голяма отговорност. Вярвам, че това дългосрочно съдействие между община, държава и институции ще се отрази положително на бъдещето на Несебър” – каза г-н Наги.

Експертът не пропусна да отбележи пред жителите, за огромният напредък, който се забелязва в последните години за опазването на града. Той отбеляза и някой от препоръките, дадени му от присъстващите по належащи проблеми, които законът не позволява да бъдат направени. Местните граждани имат водеща роля в опазването и устойчивото използване на града. Заради рестрикциите, които вероятно ще засегнат част от собствениците, в плана са заложени инструменти за публична подкрепа, които да компенсират ограниченията и забраните.
След посещението си, Гергели Наги ще изготви обстоен доклад за състоянието на старинен Несебър, който ще представи в централата на Юнеско. В момента, Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър” – Световно наследство се намира в Министерството на културата. След одобрението му той трябва да бъде входиран в централата на Юнеско, най-късно до 1 февруари. През лятото на 2013 година се очаква да се състои 37-мата сесия на Юнеско, където ще бъдат представени всички мерки взети до момента за опазването на универсалната стойност на Несебър, както и Плана за опазване и управление, за да може да започне неговото прилагане.

.
Публикувано 27 Nov 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017