Архив новини Община Несебър

Информационна среща на тема „Превенция срещу рак на маточната шийка”


По съвместна инициатива на Отдел „Здравеопазване и социални дейности” към Община Несебър и Регионална здравна инспекция -Бургас се проведе информационна среща с медицинските специалисти от училищата и детските градини на тема „Превенция срещу рак на маточната шийка”. Подробно разясняване на заболяването и начините за предпазване от него направи г-жа Дима Канариева /инспектор от отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ -Бургас/ .

Тя говори за сериозността на рака на маточната шийка в национален и европейски мащаб и методите за първична и вторична профилактика, като разясни основните цели по изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка. Основна цел на програмата е снижение на заболеваемостта чрез осигуряването на безплатна ваксина срещу рак на маточната шийка за всяко 12-годишно момиче. Имунизацията е препоръчителна и се извършва от личния лекар на детето. Тя включва три приема в рамките на 6 мес./до 1г./.
Повече информация за методите на профилактика срещу рака на маточната шийка можете да получите от Вашия личен лекар или педиатъра на детето Ви.

Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка се е увеличила почти трикратно. Броят на новите заболявания за последните години е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи - между 350 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването.

На срещата се разясниха и въпросите по изменението и допълнението в Наредба № 15/27.06.2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, според която за издаването на личните здравни книжки на лицата работещи в детските заведения, вече се провежда и туберкулинов кожен тест на Манту (чл.4). Въпросното допълнително изследване се прави само и изключително в определените за това лечебни заведения, като оторизирано такова лечебно заведение за регион Бургас е Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания-Бургас, намираща се на ул. „Ген. Гурко” № 64. Инспектор Канариева подчерта, че въпросният Туберкулинов кожен тест „Манту”, не може да се извършва от Общопрактикуващите лекари.

Относно регистрираната повишена заболеваемост от вирусен хепатит А в Бургаски регион и мерките които е необходимо да се вземат, препоръката към медицинските специалисти в детските и учебни заведения на територията на община Несебър, е да следят за кратността при почистването на повърхностите в детските и учебни заведения, но без да се увеличава концентрацията на дезинфектанта.

.
Публикувано 22 Nov 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017