Архив новини Община Несебър

Международен ден за борба с трафика на хора


Вчера бе отбелязан международният ден за борба с трафика на хора. Община Несебър за пореден път организира образователна среща с ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” – Слънчев Бряг, която продължи един учебен час. Този път разликата бе в това, че не служители от администрацията водеха срещата, а ученици-доброволци подготвили свои презентации и готови да изразят мнението си, с цел да бъдат чути от своите съученици. Доброволците бяха подготвили много интересни факти за начина, по който един човек може да попадне в канал за трафик на хора. Лошото в случая е, че възрастта и полът не са от значение за хората, извършващи този тип криминална дейност. Както се казва: „За всеки има по нещо...”. Най-малките биват привличани да просят в чужбина до навършване на поне 14 годишна възраст, след което стават годни за проституция. Възрастовата група, в която влизат проституиращите е най-голяма. Тя обхваща момичета и момчета от 14 до 40 годишна възраст. Също така момчета биват привличани за работа в чужбина с обещанията за много високо заплащане и добро жилище, но уви, когато пристигнат в посочената от „работодателя” им страна, нещата съвсем не стоят по този начин. Това се случва и с третата възрастова група – от 40 годишна възраст нагоре. Техният труд също бива подложен на експлоатация. Работодателят им прибира паспорта и личните документи и ги заплашва, че никога няма да се върнат в родната си страна и няма да видят близките си. И така поради големият обхват от хора попадащи в тези категории за службите е трудно да отсяват случаите или най-малкото да бъдат проследявани хората занимаващи се с трафик на жива плът.

Други важни факти, с които доброволците запознаха своите съученици бяха методите на „залъгване” и улов на „плячката”. Тук става въпрос за така нареченият „Lover boy” (в превод от английски: любовник; омайник), който би накарал всяко едно момиче да се влюби в него по най елементарния начин. Т. нар. омайник, чрез многобройните си лъжи и скъпи подаръци, така въвлича момичето в играта си, че след време тя се чувства длъжна да му помогне да си изплати заема или дългът към трето лице, като я кара да проституира за него. Малко по малко това се превръща в ежедневие, милите думи в заплахи, а скъпите подаръци в шамари. Така неусетно момичето, което до скоро е виждало как изживява старините си с този мъж осъзнава, че това ще се случи но с цената на свободата, честта и достойнството й.

В широк смисъл трафикът работи като система за финансово задлъжняване. Хората са насилвани, продавани или често подлъгани в чужда страна като доброволни мигранти чрез измама – предлага им се работа като детегледачки, прислужници, стюардеси, например. Когато става дума за истински трафик, човекът, отишъл да работи в чужбина е натрупал “дълг” към трафиканта, който ще трябва да плати по един или друг начин. Четири са основните области, в които хората работят в чужбина при тези близки до робство или изцяло пленнически условия: земеделие, индустрия, домакинство или насилствена проституция.
В последните две категории жертвите са почти винаги жени. Те са лишени от документите, с които пътуват, затворени са на мястото, където работят, зависими са от своя работодател и винаги съществува заплаха от насилие.

Как да помогна?
Ако имате съмнение, че Ваш приятел е попаднал в беда, независимо дали той е извън границите на страната или не, незабавно се свържете с полицията, неправителствени организации, роднини, приятели и познати, медии които могат да окажат съдействие. Поговорете с Вашият приятел, опитайте се да получите повече информация, вдъхнете му доверие, нека разбере, че сте на негова страна, защото в много от случаите, жертвите на трафика на хора са заплашвани да не говорят какво се случва с тях, объркани са, обзети за от множество страхове, чувстват се виновни за случилото им се, обзети са от гняв, чувстват се предадени, нямат доверие на никого, отчаяни са. Това са само част от емоциите, които жертвите могат да изпитват в момента. Вие трябва да проявите търпение и разбиране, ако наистина искате да помогнете.
Публикувано 19 Oct 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017