Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ


От 4 до 7 октомври 2012 г. Несебър ще бъде домакин на Международната конференция „Старогръцките некрополи по бреговете на Черно море”. Конференцията е организирана от Музей „Старинен Несебър” в сътрудничество с Националния археологически институт с музей София и ще се проведе под патронажа на Кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.

Несебър съвсем логично става домакин на конференция с такава тематика. Проучвания в некропола на древния град се правят вече повече от сто години. Освен това през последните години се проведоха мащабни археологически разкопки, които дадоха много нови данни за живота и обичаите в полиса. Те ще бъдат споделени по време на научния форум с още 20 участници от България, Румъния, Украйна, Русия, Турция, Германия, Франция, Великобритания и Дания. Всички гости на конференцията са изтъкнати учени, които правят проучвания и се занимават с проблемите на античните некрополи.

Обобщените резултати от всички досегашни проучвания в Некропола на Месамбрия ще бъдат докладвани от доц. Анелия Божкова и Петя Кияшкина. На материали от несебърския некропол ще бъдат посветени също и докладите на проф. Иван Карайотов, на доц. Милена Тонкова, както и на проф. Катлийн Максуини от Единбургския университет, която прави антропологично изследване на костния материал от разкопките в некропола на Несебър.

Докладите, посветени на Аполонийския некропол, също са много и ще дадат възможност да се направи разлика в погребалните практики и обичаи между йонийските колонии по бреговете на Черно море, каквато е Аполония, и дорийските колонии (Месамбрия). На тази тема са докладите на доц. Кръстина Панайотова, доц. Маргарит Дамянов и гл. ас. Мартин Гюзелев.

Интересна обобщена информация за некропола на Одесос ще бъде поднесена от варненския археолог Александър Минчев.
На гръцките некрополи по северното Черноморско крайбрежие ще бъдат посветени докладите на учените от Русия и Украйна – проф. Марина Вахтина, Валентина Папанова и Евгения Редина. Проф. Мария Александреску – Виану и проф. Василика Лунгу (Румъния) ще представят интересни резултати от проучвания по Румънското крайбрежие – от Калатис и Оргаме.

С интерес се очакват докладите, касаещи проблеми на колониите по южния бряг на Черно море. Те ще бъдат представени от проф. Шевкет Домнез (Истанбул) и Латифе Самарер (Мюнхен).
Обобщителен доклад в последния ден на конференцията ще изнесе проф. Жан-Пол Морел (Франция).

Участниците в конференцията ще посетят и Археологическия музей в Несебър, където ще разгледат Изложбата „Музика, танц, театър в древността”, уредена с материали от некрополите на Месамбрия и Аполония. Те ще пътуват също и до гр. Созопол, където ще разгледат нови археологически обекти.

.
Публикувано 01 Oct 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017