Архив новини Община Несебър

Честване на независимостта на България


На 22 септември (събота), България чества 104 години от обявяването на Независимостта й. Това се случва с манифест на княз Фердинанд във Велико Търново на 22 септември 1908г. Провъзгласяването на Независимостта става в историческия храм „Св. Четиридесет мъченици”, с което се подчертава приемствеността на средновековната българска държава. С този акт България е обявена за царство, а княз Фердинанд приема титлата „цар на българите”.

В Несебър честванията по случай празника започнаха ден по-рано с постановката на театър „Българска Армия” – „Железният светилник” от Димитър Талев. Тя се състоя в читалище „Яна Лъскова – 1905”, а в нея взеха участие множество големи актьори от българския театър: Васил Михайлов, Александра Сърчаджиева, Явор Бахаров, Нети, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Георги Кадурин и др. Според Асен Шопов (сценична адаптация, постановка, сценография и музикално оформление): „Да четеш Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена – изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранция за успех. И все пак, добре би било, ако успееш, макар и само да се докоснеш до неговото човеколюбие, до неговото родолюбие, до гордостта, която изпитва от единението си с народа, който го е родил и голготата, която е преживял, отдавайки му цялата си творческа енергия.” Запалването на „Железният светилник” разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свободата и творчеството.

В деня на обявяването на Независимостта на България, в 10:30ч. бе проведена церемонията по Тържественото издигане на националния флаг. В нея участваха кметът на община Несебър – Николай Димитров и заместник кметовете Виктор Борисов и Лазар Япаджиев.

.
Публикувано 24 Sep 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017