Архив новини Община Несебър

Националното сдружение на жените пчелари с нова инициатива за популяризиране на меда в България


Националното сдружение на жените пчелари започва нова инициатива за популяризиране на меда в България. След успешния старт на фестивала на меда в град Несебър, организаторите са решени да продължат с разпространението на сладкото бурканче и през зимата. Те се срещнаха с кмета на община Несебър – Николай Димитров, за да го запознаят с проблемите, пред които са изправени българските пчелари. Според тях, България рискува да остане без добиви от земеделски култури, тъй като броят на пчелите рязко намалява, а те са основните опрашители в природата. Българинът драстично е намалил консумацията си на мед и пчелни продукти. В световен мащаб се наблюдават аномалии, свързани с мистериозното изчезване на множество пчели от САЩ, а от скоро това явление се наблюдава и в Европа. От сдружението са твърдо решени да се обърнат към евродепутатите и да ги запознаят с качеството на меда и всичките му разновидности. „По този начин те биха могли да се амбицират и да ни помогнат за решаването на проблемите на пчеларите, които не са малко в страната”.

Националното сдружение на жените пчелари е изготвило книжка за малчуганите, която е под формата на преразказ за оцветяване. Така всяко дете ще може да се запознае с всички видове мед и начините на добиването му. Призивът им е, всеки пчелар от всяка една точка на България да дари на учебно заведение бурканче мед. От новата учебна година, община Несебър ще съдейства за сформирането на срещи между местни пчелари и деца. Там всеки пчелар ще може да запознае децата със семейството на пчелите, кралицата майка и начинът на живот в кошера.

По молба на сдружението, г-н Димитров даде своето съгласие тази година фестивалът да бъде удължен с три дни. Според думите им, фестивалът набира скорост с всяка изминала година и съответно приходите се увеличават. „Интересът е много голям и за това пчеларите, които участват във фестивала, всяка година носят все повече продукти поради нарастващите очаквания”.

.
Публикувано 04 Sep 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017