Архив новини Община Несебър

Революционният китарист Стенли Джордан ще изнесе концерт в античен Несебър


Виртуозният американски китарист Стенли Джордан ще изнесе концерт в Несебър на 02.09.2012г. Той е доказана, световно значима фигура в съвременния джаз, с четири номинации „Грами”. Още от старта на музикалната си кариера, едва на шест годишна възраст, започва да учи пиано, след което измества фокуса си към китарата. През 1981г. завършва Принстънския университет със степен Бакалавър по специалност композиране на дигитална музика (digital music composition). Стенли показва чрез своята музикална персона откритост, въображение, гъвкавост, уважение и смелост във всяко едно свое музикално начинание. Чрез класическите си шедьоври, преминаващи през соул и поп-рок и достигащи до джаз ширините, Джордан винаги може да пренесе слушателите в света на необятното. Той разработва лично негова революционна система за записване на музика с числа, вместо ноти. Обикновено китаристите използват и двете си ръце, за да изсвирят всяка отделна нота, но идеята да свири на китара „с двете ръце независимо” дошла на Стенли от свиренето на пиано. Системата е уникална и би могла да промени световната музикална теория.

В началото на летния сезон музикантът бе на посещение в България, след което е останал дълбоко впечатлен от нашите кавалджии, китаристи и ансамбъла на „Бистришките баби”. Сега той е твърдо решен да проведе семинар у нас, на който да преподава на български китаристи своята уникална техника за свирене. В същото време, г-н Джордан ще обучава студенти, които да използват и преподават неговата уникална система за записване на музика.

Стенли Джордан не случайно е избрал Несебър за арена на своето шоу. Според организаторите, именно Несебър е мястото, притежаващо необходимата атмосфера за събитие от такъв ранг. Джаз концертът на Джордан ще се реализира благодарение на подкрепата на общината и ще започне от 21:00ч. на сцената на Амфитеатър в Старинен град – Несебър. Всеки желаещ ще може да си закупи билет на мястото на събитието.

.
Публикувано 30 Aug 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017