Архив новини Община Несебър

Фотоизложба „Беломорска Македония – зов”


Интересна изложба три в едно - живопис, история и памет бе открита в Старинен Несебър. Бившият трезор на „Биохим” приюти един нов безценен капитал, какъвто винаги е изкуството и признателността.
Признателност - защото във фотоизложбата „Беломорска Македония - зов”, има уникални кадри от порутени храмове и светини на българщината в един забравен и от Бог и от България край - Беломорска Егея. Става дума за печалната участ на родни паметници на културата, брутално унищожени и порутени, които трима български патриоти Тодор Георгиев, Радослав Христосков и Елисавета Занешева успяват да издирят и заснемат в продължение на няколко години. Затова е и толкова вълнуващ този разказ, опитващ се да сглоби брутално строшената мозайка на българщината в тези земи, от които са прокудени много от дедите ни. Подробно за това разказа историкът и писателят Иван Бабев.

Общественикът Васил Киров с удоволствие си спомни как хора от целия град са се включили във фотоизложбата „Носталгия по Стария Несебър” с уникални кадри отпреди 70 – 80 години на пейзажи и хора, които са ни безкрайно скъпи и за съжаление невъзвратими. За това е и носталгията, но и очарованието по един Несебър какъвто никога няма да бъде.
И сякаш за да подчертае вечната и непреходна красота на Несебър следва пищното живописно изригване в картините на доайена на несебърските художници Радослав Ралев.

Безспорно изложбата е един значим културен факт, в който светото триединство на изкуство, история и памет ще трогне и развълнува много жители и гости на града в паметната 1200 годишнина от присъединяването на Несебър към Българската държава.
.
Публикувано 14 Aug 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017