Архив новини Община Несебър

Община Несебър започва реализацията на най-мащабния си проект
Нона Караджова впечатлена от здравия труд на експертите в общинатаДоговорът за реконструкция на ПСОВ Равда е вече факт. Това стана днес в зала „Мелсас”, където кметът на общината – Николай Димитров, заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и зам. министъра Ивелина Василева, дадоха старт на един от най-важните проекти, засягащ както черноморските води, така и икономиката на цялата страната. Договорът е по оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013” за предоставяне на безвъзмездна помощ с бенефициент община Несебър. Проектът е наречен „Събиране, пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация Слънчев Бряг – Несебър – Равда”.
Реализацията на този проект е основен приоритет на местното управление и е част от плана за развитие на община Несебър за този програмен период. Подготовката започва още края на 2008г. и началото на 2009г., когато общината печели проект за техническа помощ също по ОПОС. В рамките на проекта за техническа помощ се изработват и първите стъпки – прединвестиционни проучвания, парцеларни планове, идейни проекти за реконструкция и модернизация на вече съществуващата пречиствателна станция, идейни проекти за довеждащи и отвеждащи колектори и канално помпени станции.
Част от настоящето предложение на община Несебър е проектът за дълбоководно заустване за отвеждане на пречистените отпадни води съгласно европейските норми. Към тази пречиствателна станция ще бъдат включени и водите на Свети Влас, Ахелой и Каблешково, т.е. това е една регионална пречиствателна станция за отпадни води. След разширението, пречиствателната станция ще може да обслужва още 148 хил. души и капацитетът й ще достигне 220 хил. еквивалент жители.
„Така общината ще финализира един от най-мащабните си проекти, по който работи вече четири години. След изграждането и на претоварна станция за битови отпадъци, Несебър ще реши основните си инфраструктурни проблеми, което ще създаде по-добри условия за живот, ще даде нов тласък в развитието на туризма и ще превърне общината в още по-привлекателно място за живеене и инвестиции” каза кметът Николай Димитров. Към момента над 700 млн. лв. от ОП „Околна среда 2007 – 2013” са вече в черноморските общини.

„Това беше личен мой приоритет и приоритет на правителството” каза Нона Караджова, след като сложи подписа си на този дългоочакван от цялата бургаска област проект. Тя допълни и кои са трите най-важни ефекта от реализацията му.
Екологичният ефект – с реализацията само на проекта в Несебър ще се почистват допълнително 9 млн. куб. метра отпадни води. Ще бъде изградено стъпало за отстраняване на биогенните елементи, т.е. това са десетки хиляди тона по-малко азот и фосфор в морето на региона.
Социалният ефект - стойността на инвестицията е 98 млн. лв., от които 96 млн. и 300 хил. лв. са безвъзмездна помощ от Европейския съюз и от бюджета на Република България.
Икономическият ефект – ще се отрази на риболовния отрасъл и на туризма, както в региона така и на цялата държава. С този договор министерството на практика финализира усилията за осигуряване на средства за изграждане на базисните инфраструктури на големите курорти и градове на България.
„Поздравления на общината, здраво работиха заедно с експертите на ОП „Околна среда 2007 – 2013”, за да може проектът да е надежден, сигурен, да е правилно оразмерен, за да сме сигурни, че когато бъде въведен в експлоатация той реално ще работи” – допълни министър Караджова.

От своя страна кметът Николай Димитров не пропусна да благодари за усилената работа на всички участници по проекта от общинска администрация - Несебър, на изключително добре координираните действия от страна на МСОВ, на общинска администрация - община Поморие на Ганчо Тенев – шеф ВиК Бургас и на Бойчо Георгиев директор на РИОСВ Бургас.
Публикувано 07 Aug 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017