Архив новини Община Несебър

175 години от раждането на Васил Левски


Днес се отбелязват 175 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски. Роден в Карлово през 1837 г. в семейството на Иван Иванов и Гина Караиванова, Васил Левски е и ще остане в историята като най-ярката и най-откровена личност сред българските революционери. За нас той е национален герой и национален идеолог за чиста и свята република. През 2007 година Васил Левски е обявен за най-великия българин с гласовете на 59 хиляди сънародници, участвали в изследването на Българската национална телевизия.

В градът на Юнеско, почит бе отбелязана с полагането на венци пред двата паметника на апостола. Кметът на Община Несебър - Николай Димитров, пръв се поклони пред светлата памет на видния български революционер. Това се случи в южния парк на града, където цветя поднесоха и граждани, дошли да отдадат почит към дякона. Малко по-късно, в храм „Св. Успение Богородично”, бе положен и вторият венец пред плочата, която съхранява духа и силата на Апостола на свободата.

„Примерът за поколенията. Човекът, който ни показа, че в най-тъмните времена се раждат най-ярките звезди. Малкото, което можем направим е да изразим нашето уважение, почит и откровен афинитет към най-великия син на майка България”. С тези думи Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър – Световно наследство” показа на нас – наследници на борците за национална независимост, какво трябва да мислим, чувстваме и предаваме за напред в поколенията, когато се споменават имена като това на Васил Левски..
Публикувано 18 Jul 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017